Nu backar kommunal på kravet på ansiktsmask. Foto: TT

Kommunal backar från kravet på andningsmask

Uppdaterad
Publicerad

Kommunals skyddsombud ska sluta utfärda skyddsstopp när medlemmar inte får tillgång till andningsskydd när de arbetar med misstänkt covidsmittade brukare. Nu är kravet att det räcker med vätskeavvisande munskydd.

Fredagen den 17 april deklarerade ordförande Tobias Baudin att Kommunal hädanefter kommer att kräva att kommunerna tillhandahåller säkerhetsklassade andningsskydd med ventil i arbete med misstänkt eller konstaterat smittade på särskilda boenden eller på hemtjänstboenden.

Det skulle inte räcka med de enklare munskydden.

Coronaviruset i Norrbotten

Stoppen upphävdes omedelbart

Ett 30-tal skyddsstopp utfärdades på olika håll i Sverige där kommunerna inte kunde möta kravet. Bara i Kiruna utfärdades fyra skyddstopp och i Gällivare ett.

Arbetsmiljöverket upphävde stoppen nästan omedelbart och gick på Folkhälsomyndighetens rekommendation som säger att det räcker med munskydd och visir.

Nu kommer också nya besked från Kommunal.

”De rekommendationer som Kommunal går ut med nu är inte lika skarpa som tidigare, för att vi ska kunna fortsätta att bedriva det oerhört viktiga – och akuta – arbetsmiljöarbetet utan att bli stoppade. Vätskeavvisande munskydd och visir är Kommunals krav vid misstänkt eller konstaterad covid-19!”, skriver Johan Ingelsson, enhetschef på Arbetsplats- och avtalsenheten, på Kommunals hemsida.

Rekommendationen: Lägg inte skyddsstopp

Johan Ingelsson anser dock inte att Kommunal har backat.

– Vår uppfattning är fortfarande att man ska ha den högre nivån på skyddsutrustning, därför att vi är väldigt osäkra på hur covid-19 smittar. Däremot rekommenderar vi våra skyddsombud att just nu inte lägga skyddsstopp på den nivån, säger han.

Ni hör honom i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet