Gunnar Selberg driver en campinganläggning i Kurravaara, men fem av byggnaderna har ansetts vara ett avsteg från strandskyddsbestämmelserna och ett misstänkt miljöbrott.
Och det skulle i värsta fall ha kunnat leda till att han måste riva eller flytta ett förråd, två bastutunnor, en panoramastuga och en receptionsbyggnad.
Dispens för kommunalrådet
Men Gunnar Selberg begärde dispens från strandskyddet och på torsdagen fattade politikerna i miljö-och byggnadsnämndens beslutet att gå på kommunalrådets linje för att värna om turistutvecklingen i kommunen.
Förvaltningens tjänstemän ville inte medge undantag från reglerna, men nämndens ledamöter fattade ändå det kontroversiella beslutet.
– Jag kan bekräfta att vi fattat ett beslut om strandskyddsdispens för kommunalrådet, men jag vill inte säga mer eftersom protokollet justeras först på torsdag i nästa vecka, säger nämndens ordförande Sten Nylén (SJVP).
”Nöjd, men inte överraskad”
– Jag är nöjd, men inte speciellt överraskad. Fullmäktige har varit eniga om att vi ska utveckla turismen i Kurravaara som är ett LIS-område, alltså landsbygdsutveckling i strandnära läge. Därför hade det varit märkligt om beslutet blivit annorlunda, säger Gunnar Selberg som inte kan förstå varför tjänstemännen sade nej.
– Jag är förvånad över det. Tjänstemännen ska ju jobba i den riktning som fullmäktige pekat ut och inte gå emot den, säger han.
Tjänstemännen sade nej
I miljö-och byggnadsförvaltningens yttrande inför beslutet vill tjänstemännen inte medge undantag från bestämmelserna för att de anser att inget särskilt skäl för det finns.
”De nu sökta byggnaderna måste inte för sin funktion ligga vid vattnet. Det har inte heller i övrigt framkommit att behovet inte kan tillgodoses utanför området. Således går den sökta åtgärden emot strandskyddets syften.” skriver Athan Metaxiotis, vikarierande bygglovschef i Kiruna.