Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunerna vill ha en snabbutredning av svenskundervisning för ukrainare. I klippet berättar Monica Sonde, direktör för utbildning och arbete vid SKR, om den förändring man vill se. Foto: Filip Hannu/SVT

Kommunerna vill att ukrainare ska få lära sig svenska snabbare – regeringens svar dröjer

Publicerad

Ukrainare har på grund av att de går under EU:s massflyktsdirektiv inte samma rätt till svenskundervisning. Men flera kommuner har tagit beslutet att ändå erbjuda SFI, och Sveriges kommuner och regioner vill se en regeländring.

En vecka efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade EU att för första gången aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, möjligheter att få hjälp med boende och rätt att arbeta i Europa.

Men eftersom de inte går genom den vanliga asylprocessen har de i Sverige inte rätt att läsa Svenska för invandrare (SFI). Det vill Sveriges kommuner och regioner, SKR se en förändring på och skickade redan i sommar in ett förslag till regeringen om att ändra på detta. Men ännu har de inte fått något svar.

– Att snabbt komma in och läsa svenska skulle underlätta att snabbare komma in i arbete. Massflyktsdirektivet har också förlängts till mars 2024 så nu är det ännu mer angeläget, säger Monica Sonde som är direktör för utbildning och arbete vid SKR.

Kommuner erbjuder SFI på egen hand

Flera kommuner har valt att lösa detta på egen hand. Boden är en av de kommunerna som valt att hitta sätt att gå runt SFI-reglerna.

– Att inte har rätt betyder inte att man inte får. Vi väljer att tolka det så i alla fall. I Boden har vi bestämt att erbjuda SFI för ukrainska massflyktingar som en aktivitet inom ramen för projektet, Care Hero, som finansieras av EU-medel, säger Thomas Knutsson, enhetschef för Jobbcenter.

– Vi ser det som en kort insats som kan ge en stor skillnad för hela gruppen, fortsätter han.

”Vi behöver alla”

Många kommuner har en brist på arbetskraft och i norra Sverige planeras flera stora projekt. Sveriges kommuner och regioner ser nu en fara i att en stor grupp hamnar utanför arbetsmarknaden om regeringen inte snabbt ändrar reglerna för utbildning i svenska.

– Det får konsekvenser för varje enskild individ men också konsekvensen att vi får färre i arbete och vi behöver alla, säger Monica Sonde, SKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.