Polisens ledningscentral flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar polisens operativa arbete i Norrbotten styras från Västerbotten. På torsdag sker skiftet och då styrs samtalen till Umeå.

Länskommunikationscentralen, LKC, i polishuset i Luleå är navet för den operativa polisverksamheten i Norrbotten. Här sker kommunikationen med poliser på fältet, och man tar också emot akuta samtal från allmänheten. Polisresurserna styrs sedan av ett vakthavande befäl.

Men på torsdag, mitt på dagen någon gång, styrs samtalen om till den nya regionsledningscentralen Umeå.

– I princip så blir det bara tyst där inne. Det kommer inga fler radioanrop eller telefonsamtal, säger Fredrik Groth, sambandsansvarig vid LKC i Luleå.

Omplaceras

Flytten har varit på gång sedan omorganisationen inom polisen började för ett och ett halvt år sedan.  

– Vi har haft en lång anspänningstid för det här och fått förbereda oss. Men det är klart, i en sådan här omställningsprocess förekommer det ju att människor mår dåligt.

– Vi försöker omhänderta alla medarbetare på bästa sätt och ingen förlorar jobbet.

– Vi har haft medarbetare som frivilligt lämnat oss för annat arbete både inom och utanför polisen, och övriga kommer att omplaceras till andra enheter och avdelningar inom vår verksamhet, säger Stefan Källström, gruppchef vid LKC Norrbotten.

Farhågor

Men det finns fortfarande farhågor kring flytten, och i Jämtland har huvudskyddsombudet lämnat in en anmälan där risker med den nya organisationen framhävs, främst att personalen i Umeå är nyutbildad och oerfaren. Skyddsombud slår larm

– Det finns risk att stor lokalkännedom går om miste och att man skickar poliser fel. Det finns många Storgatan i Norrland, säger huvudskyddsombudet Johan Pesula till SVT Nyheter Västernorrland.

– Det är väldigt omfattande planering som krävs för att få det att bli bra. Det är därför det har tagit lång tid, för att vi måste vara väldigt noggranna med teknik och överflyttning av kompetenser och annat för att få det att fungera. Min förhoppning, och starka tro, är att det ska fungera bra när vi flyttar över det, säger Stefan Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.