Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning finns numera i Piteå. Här kan vem som helst testa att framställa hållbara material för att se om de klarar av ”pressen”. Testbädden har en presskapacitet på 1 200 ton. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Här är nya superpressen i Piteå – testar om hållbara material håller måttet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning invigd i Piteå. Målet med den 160 ton tunga pressen är att ge företag och forskare nya möjligheter att testa hållbara material för att se om de helt enkelt är bra nog.

Komposittillverkning innebär att olika material slås ihop och bildar ett konstruktionsmaterial med helt nya egenskaper. Dessa nya material kommer nu bli möjliga att testa för att se om de går att använda, i och med nya testbädden.

– Med den servohydrauliska pressen erbjuder vi helt nya möjligheter för att utveckla och demonstrera nya hållbara material och tillverkningsprocesser. Syftet är att stötta svenskt näringsliv och öka konkurrenskraften i förlängningen, säger Fredrik Westerberg, programansvarig på RISE, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner.

Vem som helst får använda

Den totala investeringen i testbädden ligger på cirka 40 miljoner kronor varav 20 miljoner utgörs av den servohydrauliska pressen där samarbetspartners och medfinansiärer är regionala aktörer, och SWE-CIC, Swedish Composite Innovation, som drivs av Piteå Science Park.

– Den här testbädden är unik för att den dels är öppen så vem som helst kan komma och använda den, men framförallt jobbar den med ett materialsystem som är ganska ovanligt, nämligen fiberkomposit, säger Ulf Westerberg, innovationsledare på Piteå Science Park.

Han fortsätter:

– Fiberkompositer finns bland annat i tennisracketar och golfklubbor. Det är den typen av material som kommer att användas, men med industriella tillämpningar.

Viktig för fordonsindustrin

Testbädden har en presskapacitet på 1200 ton och är även värdefull för fordonsindustrin där en ökad användning av fiberkompositer kan bidra till lättare och energieffektivare bilar med lägre klimatavtryck. 

I videon ovan berättar innovationsledaren Ulf Westerberg på Piteå Science Park om den nya testbädden.

Detta är komposit

Kompositer är sammansatta material där två eller fler av de ingående materialen var för sig har helt olika egenskaper och tillsammans bildar ett konstruktionsmaterial med nya egenskaper. Detta material har använts länge, i till exempel hyddor av lera och växtmaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.