Konkurs för Northland Resources

Uppdaterad
Publicerad

Klockan två idag försattes gruvbolaget Northland Resources i konkurs vid Luleå Tingsrätt. Företagsledningen hävdar att det inte fanns någon annan utväg när en investerare i sista stund i fredags drog sig ur affären.

Det var en bedrövad företagsledning som idag skulle förklara sig för media varför det gick som det gick. Frågor fick enbart ställas under presskonferensen och därför fick det bli från en talarstol.

-I år har priset på järnmalm fallit dramatiskt på världsmarknaden och nu betalas det bara hälften så mycket som när Northlands gruvbrytning planerades, säger Olav Fjell, styrelseordförande.

I år har järnmalmspriset sjunkit med 40 procent och när det vänder kan ingen säga. Det avgjorde gruvans öde. För så sent som i fredags fanns en investerare som var beredd att ta över gruvdriften.

-Vi trodde vi var så nära målet, men det höll inte, säger Olav Fjell, styrelseordförande och visar mellan tummen och pekfingret.

-Vad var det som saknades?

-Vi pratar om stora summor i den här verksamheten och då måste investerarna känna sig trygga att dom får igen sina pengar och när man ser att i löpet av ett år så får man bara igen hälften av pengarna. Då blir folk väldigt mycket mer försiktiga än det har varit tidigare.

-Det fanns förväntningar under sommaren att man hade bottnat på järnmalmspriset och att priset skulle stiga. Tyvärr var det fel, ett felaktigt antagande, säger Lars Söderqvist, rekonstruktör för Northland Resources.

Om malmpriset steg med tio dollar per producerat ton så hävdar företagsledningen att Northland skulle kunna ha klarat sig.

Än är inte hoppet helt ute, förhoppningen är att någon ska köpa gruvan och starta den igen. Men det är bråttom nu, det måste ske innan personalen hittar andra jobb.

-Vad betyder det här för Pajala och Norrbottens län?

-Ja, jag tycker fortfarande att man inte ska måla det här helt svart därför att nu blir det ju en konkursförvaltare som får ta tag i det här och mycket av arbetet är ju gjort, inventeringar och så vidare så det finns ju en väldigt god bild över hur det står till i bolaget, säger Sven-Erik Österberg, landshövding.

I och med konkursen kommer dom anställda att omfattas av den statliga lönegarantin och det innebär att Julen klaras för dom anställda. Men om gruvan inte kommer igång så krävs det andra insatser i Tornedalen.

-Regeringen måste givetvis sätta in arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att mildra effekterna av hög arbetslöshet. Vad det kommer att  vara exakt, det kan jag inte säga idag och vi är inte riktigt där ännu. Det kan hända att det finns några andra som tar över gruvdriften, säger Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.