Storbråket mellan konkursförvaltaren och Naturvårdsverket gäller möjligheten att använda 30 miljoner kronor i pantförskrivna medel för löpande miljöåtgärder på gruvområdet.
Och det för att finansiera provtagning, pumpning och vattenhantering och för att påbörja arbetet med att ta fram en efterbehandlingsplan.
”Miljömuppar”
Men Naturvårdsverket säger NEJ och menar att ekonomiska säkerheter inte får användas till annat än åtgärder som behövs för stängning och återställning av området.
Verket kräver också att konkursboet ska föreläggas att snarast komma in med en slutlig, detaljerad och kostnadssatt avslutnings- och efterbehandlingsplan.
Och konkursförvaltaren reagerade mycket starkt på det yttrandet, som länsstyrelsens miljöskyddsavdelning nu ska säga sitt om.
”Miljömupparna på Naturvårdsverket har uttalat sig. Vet inte vilken planet de bor på. Om inte länsstyrelsen har stake nog att tycka annorlunda så börjar det väl luta åt en utförsäljning.” skriver han i ett mejl till en peab-chef som SVT Nyheter Norrbotten tagit del av.
Verksamheten slaktas
I ett annat mejl till länsstyrelsens näringslivschef skriver han så här:
”För kännedom. Naturvårdsverkets hållning gör dessvärre att verksamheten måste slaktas.”
– Det är lite väl kategoriskt från min sida, men det var så jag kände när jag tog emot yttrandet, Naturvårdsverkets hållning är en black om foten som gör det svårare att behålla anrikningsverket i ett stand-by-läge.
– Om anriksverket skulle slaktas ut så ser jag inga möjligheter att återuppta gruvproduktionen i Tapuli i framtiden, säger Hans Andersson.
Ingen påtryckning
Länsstyrelsens näringslivschef Andreas Lind ser mejlet till honom som ett uttryck för frustration och besvikelse.
– Vi på länsstyrelsen vill inte heller att gruvverksamheten ska slaktas. Vi vill se en lösning som innebär att verksamheten läggs i malpåse tills malmpriserna går upp.
Kan man se det som att konkursförvaltaren vill sätta press på länsstyrelsen?
– Jag uppfattar det inte som en påtryckning mot oss, utan en information om saken, men det är klart att de vill ha kvar så mycket som möjligt av verksamheten så länge som möjligt. Det får man ha respekt för, säger Andreas Lind.