Nikolaj Majorov och hans föräldrar flyttar från Luleå efter 30 år. De är kritiska mot hur konståkningen behandlas. Bilden är tagen under Konståknings-VM tidigare i år. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sveriges bästa konståkare lämnar Luleå för Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Konståkaren Nikolaj Majorov byter från Luleå till Norrköpings konståkningsklubb. Flyttar gör också hans föräldrar som jobbat inom Luleå konståkning i 30 års tid. Pappan Alexander Majorov, tidigare elitåkare i ryska landslaget, blir ny huvudtränare i klubben.

Nikolaj Majorov som satsar för OS är kritisk mot Luleå kommun:

– Vi har kämpat i 30 år med att få en jämlik behandling för konståkningen men så har det inte blivit. Hockeyn är prioriterad.

Kritisk mot kommunen

Majorov hävdar att det har varit svårt att få istid och träningskvalité:

– Kommunen river D-hallen, B-hallen är padel och A-hallen är stängd. Det är bara C-hallen kvar. Hockeyn är prio och kommunen försöker liksom få ut oss ur arenan. De vill kasta oss till Sunderbyn som också är stängd och håller på att renoveras, men de har inte börjat än som de skulle gjort för flera månader sedan. Man kan inte träna med kvalité i lugn och ro. Jag kräver inte en multimiljonarena, bara en anläggning med fasta tider.

Klubben stöttar familjen

Luleå  Konståkningsklubb stödjer Nikolaj Majorov och skriver i ett uttalande:

”Vi från Luleå Konståkningsklubb har full förståelse för deras beslut och stöttar dem i deras val. De gör detta på grund av de problem som funnits över tid med istillgång, iskvalitet och istider inom kommunen, men även efter att under många år med enormt engagemang kämpat för en sport som ständigt har fått leva med otillräckliga förutsättningar för att kunna bedrivas på hög nivå, något som tagit på hälsan. Trots detta har klubben lyckats nå framgång genom ett otal SM-medaljer, JVM-medalj, VM- samt OS-finalister”

”Inget lätt beslut”

Familjen Majorov lämnar Luleå till sommaren.

– Det är inte ett lätt beslut, absolut inte, men det är för att alla i familjen ska kunna må bra och träna normalt, säger Nikolaj Majorov.

SE OCH LÄS MER: Så svarar Luleå kommun på kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.