Det är Studenthälsan i samarbete med Luleå studentkår som tagit fram programmet för vecka. Och förutom föreläsningar om psykisk ohälsa och hur man pluggar smart erbjuds bland annat korvgrillning, pysselstuga, promenader, akupunktur och ljusterapi.
– Det blir att man umgås väldigt mycket med klasskamrater och det är supertrevligt tycker jag, säger Lukas Langer.
En tung tid
Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) är studenter överrepresenterade jämfört med andra grupper när det gäller psykiskohälsa. Besvär som ångest, stress och oro har förvärrats under coronapandemin.
– Det har varit ganska tungt nu under pandemin för många, så vi tänker att det kanske är särskilt viktigt i år att vi uppmärksammar hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa, säger Susanne Ljunghager, enhetschef på Luleå tekniska universitet.
Pengar till studenthälsan
Växande oro kring utbildningkvalitet och framtiden är några av orsakerna till studenternas psykiska ohälsa. För att komma åt problemen jobbar man förebyggande vid universiteten med bland annat att förbättra studiemiljön och utbildningskvaliteten samt att skapa en mer hållbar tillgång till bostäder och trygghetssystem.
2021 fick studenthälsan ett tillskott i statsbudgeten med 25 miljoner kronor.