Kristecken i gruvindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Kristecknen hopas i gruvindustrin. Sektorns stora svenskar, Boliden och Lundin Mining, faller på börsen. Och småbolagen brottas med allt hårdare krav från investerare för att få fram pengar.

Akut kassakris i Northland Resources, Lappland Goldminers ansöker om rekonstruktion för ett dotterbolag och Dannemora Mineral vinstvarnar.

Samtidigt har Boliden och Lundin Mining tagit rejält med stryk på börsen, med kursfall på 22 respektive 14 procent i år, trots att de får ganska positiva omdömen från analytiker, som Fredrik Agardh, på Handelsbanken.

Lappland goldminers

-De flesta bolag som producerar och genererar kassaflöden har rimligt stabila balansräkningar. Boliden har inte någon besvärande skuldsättning och Lundin Mining har ju en nettokassa, säger Agardh.

Större problem

Han ser betydligt större problem bland mindre bolag i branschen, beroende av nytt riskvilligt kapital.

-Det har delvis torkat upp.

Problemet syns även hos Bergsstaten, som ger tillstånd för prospektering och gruvdrift.

-Det ser ut som om att det blir en liten nedgång i år. Det verkar vara svårt att få fram investeringspengar och undersökningarna är ju bara utgifter, säger Stefan Tuoma, gruvingenjör på Bergsstaten.

Den befarade nedgången i år följer på ett 2012 där antalet tillstånd för undersökningar föll med 14 procent till 469, den lägsta nivån på åtta år.

Svagare efterfrågan från Kina och inflationstendenser i metallpriser på världsmarknaden är två förklaringar. Raderna av spräckta budgetar, inte minst bland prospekteringsbolag, hjälper inte.

-Det har varit en hel del besvikelser i gruvnäringen, som har gjort att riskpremien på pengar för investeringar i branschen har gått upp. Det är väldigt många nordiska bolag som har gjort sina ägare besvikna när det gäller vad det kostar att bygga en producerande gruva, säger Agardh.

Kan bli tufft

Framför sig ser han fortsatt prispress till följd av ökat utbud av metaller som koppar, järnmalm och nickel på världsmarknaden. Som exempel nämner han järnmalmspriset, som han tror kan sjunka till 100 dollar per ton från dagens nivåer kring 120 dollar per ton.

-För små prospekteringsbolag som är beroende av mer pengar och med studier som bygger på höga metallpriser kan det bli tufft.

Zink är ett undantag, då flera stora zink-gruvor har eller är på väg att avvecklas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lappland goldminers

Mer i ämnet