Patrik Lillqvist på Skatteverket står med armarna i kors, till höger om bilden på honom syns kryptovalutor i ett virrvarr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagen säger att de driver datorhallar – Skatteverket menar att de sysslar med mining av kryptovalutor. Se Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket, om hur företagens utrustning pekar på att de håller på med mining. Foto: Elias Paulsson/SVT, Storyblocks

Kryptoföretagen lurade staten på en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har blivit ett paradis för bolag som utvinner kryptovalutor. Men i själva verket har de lurat svenska staten på en miljard och nu jagas de av myndigheter.

SVT har granskat hur blåsningen på skattemiljonerna går till.

– De har kommit hit och parasiterat, säger Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket.

När Skatteverket började utreda ett antal dataserverhallar i Sverige hade varningsklockor redan börjat ringa. Misstankar fanns om att det kunde pågå något annat i serverhallarna än vad som uppgetts.

– Det som fick Skatteverket att välja ut 21 specifika företag var att de hade stora återkrav på momspengar, och när vi tittade närmare såg vi att de hade utrustning som bara kunde användas för mining, säger Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Gemensam nämnare: Krypto

Utredningen tog fyra år och resulterade i krav på 990 miljoner för 18 bolag vars gemensamma nämnare enligt Skatteverket är att de använt sina datorhallar till att framställa kryptovaluta, vilket inte ger rätt till momsavdrag. Det rör sig om skattefusk, menar Skatteverkets underrättelsechef som är övertygad om att företagen medvetet försökt undkomma skatt.

Flera av företagen har sedan dess gått i konkurs. Enligt Skatteverket har bara en bråkdel av pengarna betalats tillbaka – några hundra tusen kronor innan sommaren 2024.

Enligt Patrik Lillqvist är den stora vinsten egentligen de momspengar som inte betalats ut, alltså där Skatteverket dragit i handbromsen innan företagen fått några utbetalningar.

Brutet samhällskontrakt

SVT Nyheter Norrbotten har kartlagt de 18 miningföretagen och av dessa finns 13 i Boden. Och det är ingen slump, menar Patrik Lillqvist, och säger att det är lätt att mindre kommuner dras med i de visioner om arbetstillfällen och skatteintäkter som målas upp.

– Man utnyttjar mycket av det Sverige har att erbjuda. Man får en plats att vara på, man får billig el, man får goda förutsättningar. Det man betalar tillbaka, det är skatt på den vinst man gör, säger Patrik Lillqvist.

Han menar att det handlar om ett samhällskontrakt som brutits.

– I ett samhällskontrakt så ingår det att man jobbar och tjänar pengar. Men man betalar också tillbaka för den service man får och detsamma gäller företag och det är det man inte gör här. Skulle alla göra så skulle samhället falla, väldigt snabbt.

Så lurar företagen Skatteverket på momspengar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur miljardbluffen ska ha gått till – steg för steg. Foto: SVT

Överklagade beslut från Skatteverket

14 av de 18 bolagen som krävs på återbetalning, har överklagat Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen. I majoriteten av de avgjorda fallen har domstolarna dömt till Skatteverkets fördel.

I ett fall biföll Förvaltningsrätten delvis företagets överklagande.

Två fall har gått till sista instans, Högsta Förvaltningsdomstolen, som dömt till Skatteverkets fördel.

Flera av fallen är fortfarande pågående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet