Renarna springer på vägen i Gällivare kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när renarna blir jagade på vägen. Foto: Polisens förundersökning

Kvinna jagade renflock i Gällivare – åtalas för djurplågeri

Publicerad

En kvinna i 35-årsåldern förföljde en hel renflock när hon körde bil. Själv hävdar hon att djuren hänförde henne medan åklagaren väckt åtal för djurplågeri – i klippet ser du händelsen.

Det var i april som kvinnan fick syn på 12-15 renar när hon körde bil i Gällivare kommun. Hon följde efter i drygt en kilometer och filmade när tamdjuren sprang framför bilen – ett klipp som hon publicerade på Instagram.

Kan fällas för djurplågeri

I förhör erkänner kvinnan filmen men förnekar brott. Hon uppger att renarna fascinerade henne och att hon ville visa sina vänner.

Kammaråklagaren Sara Modig Berlin anser däremot att handlingen är straffbar och har väckt åtal för djurplågeri.

– Bevisningen är stark och en sakkunnig på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) anser att föraren agerar vårdslöst, säger hon till SVT.

Fängelse finns i straffskalan

Gällivare skogssameby är målsägare och när det kommer till djurplågeri finns fängelse i straffskalan. Men det hör inte till vanligheterna.

– Den här typen av ärenden brukar sluta med villkorlig dom och dagsböter, säger Sara Modig Berlin.

Det är ännu oklart när huvudförhandlingarna avgörs i Gällivare tingsrätt.

Expertens utlåtande

En sakkunnig inom djurvälfärd har uttalat sig om ärendet i Gällivare och lämnar följande utlåtande i förundersökningen:

”Renar kan naturligt vandra långa sträckor över ett dygn, men då oftast i ett betydligt lugnare tempo. Om djuren har drivits i hög hastighet, så kan djuren ha blivit kraftigt fysiskt ansträngda. En kraftig fysisk ansträngning gör att djuren behöver återhämta sig efteråt vilket kan påverka andra naturliga beteenden, såsom orken att söka föda, negativt.”

Källa: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.