De väntar på att få komma in. In i Luleå domkyrkoförsamlings vallokal för att lägga sin röst, i det val som kommit att kallas för det bortglömda valet. Vid senaste valet 2009 röstade drygt 12% av landets medlemmar i kyrkan. I Luleå stift var den siffran 13,3%, alltså något över riksgenomsnittet.
Linnea Bladfors gör sitt andra kyrkoval i livet och för henne är det en sak som fört henne till vallokalen.
– Jag tycker att det är viktigt att slå ett slag för demokratin. Och anledningen till att jag går och röstar är för att inte Sverigedemokraterna ska komma in i kyrkan, säger Linnea Bladfors.
Öppet för alla
Kyrkovalet har ingen småpartispärr av det slag som finns i riksdagsvalet. Det är därför möjligt även för mindre partier att komma in. Därför är det viktigt att rösta tycker en av dem vi träffar i vallokalen.
– Det är viktigt att det blir ett rättvist val. Att alla får göra sin röst hörd, säger Daniel Nilsen.
En av dem som står i kön som sakta men säkert rör sig framåt och mot valbåsen står Nils Lindberg, för honom är kyrkans syn på öppenhet den absolut viktigaste frågan i valet och därför har han tagit sig till vallokalen den här söndagen i september.
– Kyrkan ska fortsätta vara öppen för den som känner behov av det, oavsett om man är troende eller inte, säger Nils Lindberg.
Hur öppen tycker du att Svenska kyrkan är idag?
– Jag tycker att den hittils har varit ganska öppen, tyvärr finns de dem som inte är så förtjust i präster som är kvinnor eller sådana som inte är öppna för HBT och sånt, säger Nils Lindberg.
Valresultat under kvällen
De lokala valnämnderna rapporterar själva in via Internet och det preliminära valresultatet börjar presenteras sent i kväll. Ett första resultat publiceras troligen före midnatt och kommer sedan uppdateras kontinuerligt till dess att alla valdistrikt är registrerade.
Kyrkoval 2013
Luleåstift är indelat i två valkretsar:
Norrbotten (168 763 röstberättigade)
Västerbotten (169 709 röstberättigade)