Läkaren ska också ha delat med sig av egenförskrivningen till en anhörig – även det uppenbart olämpligt, enligt ansvarsnämnden. Enligt utredningen har läkaren varit grovt oskicklig i 29 av de patientärenden som granskats.
Diabetiker fick syraförgiftning
Kritiken i ett av de 29 fallen gäller läkarens passivitet då en diabetiker trots flera kontakter med honom utvecklade syraförgiftning.
Men de flesta ärenden handlar om läkarens utskrivning av narkotika i stora mängder samtidigt som det i flera fall saknas dokumentation.
Nämndens bedömning av 29 olika fallen är delvis mildare än i utredningen av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som ansåg att 16 patienter hade behandlats grovt oskickligt och de övriga oskickligt. Ivo framhöll också att förutom de olämpliga mängderna narkotika så var medicinvalet ofta obefogat och kombinationen med andra läkemedel farlig.
Ångerfull
Läkaren har förnekat att hans förskrivning varit slentrianmässig men han är ångerfull och medger att han har begått fel och fattat felaktiga beslut, men att det är oproportionerligt att dra in legitimationen.
Läkaren skriver vidare att han är pensionär och inte planerar att börja jobba igen, men att ”han inte vill avsluta sin karriär med att han förlorar sin legitimation på svaga grunder”.