Planerade operationer ställs in på grund av brist på personal och vårdplatser. Foto: SVT

Läkare slår larm: Hyrstopp stoppar operationer

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår läkare på Sunderby sjukhus larm om de får göra allt färre planerade operationer. En av orsakerna är förbudet mot att ta in hyrsköterskor.

På urologen och kirurgen på Sunderby sjukhus utanför Luleå skjuts allt fler planerade operationer på framtiden. Bristen på vårdplatser och operationssjuksköterskor gör att de har två val – låta patienten vänta ett halvår på operation, eller remittera till andra delar av landet. Det får allvarliga konsekvenser för kompetensen:

– Grunden i vårt arbete är planerade operationer. Det är där vi har möjlighet att få den erfarenhet vi behöver. Försvinner den möjligheten får vi svårt att utbilda nya urologer och kirurger, säger urologen Jonatan Palmgren.

200 patienter skickas redan

Redan idag remitterar urologen och kirurgen på Sunderbyn omkring 200 patienter årligen till andra vårdgivare. Om ännu fler planerade operationer försvinner från länet så innebär det inte bara problem för läkare som inte får öva, utan blir även dyrare för landstinget och jobbigare för patienterna som måste resa.

– Varje operation som görs på annan plats beräknas kosta mellan 10 000 och 30 000 mer än om vi hade gjort den här. Utöver det tillkommer resekostnader, säger Jonatan Palmgren.

Framförallt tycker han att det finns en rättviseaspekt i frågan.

– Många patienter som är äldre eller multisjuka orkar inte resa och då får de vänta från fem månader upp till ett år på behandling. Handlar det till exempel om en prostatahyvling så innebär det att patienten får gå med kateter i ett halvår innan vi kan göra den relativt enkla operationen. Medan de väntar riskerar de dessutom att drabbas av komplikationer som kan bli akuta. Det är som dubbla förluster.

Hyrstopp riskerar förvärra

En av orsakerna till att den redan ansträngda situationen nu ser ut att bli värre är landstingsledningens beslut om förbud mot att ta in grundutbildade sjuksköterskor som stafettpersonal från och med 1 oktober. Med mindre personal måste man minska antalet vårdplatser och då går platserna i första hand till akuta patienter.

En av dem som stod bakom beslutet är det blivande regionrådet Kenneth Backgård från Sjukvårdspartiet.

– Jag har blivit uppringd av patienter som fått sina operationer framflyttade. Idén med det här beslutet var att frigöra resurser för att kunna satsa på den egna personalen. Men om det nu får oönskade konsekvenser så är det klart att vi måste se över beslutet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.