Läkarna som prickats

Uppdaterad
Publicerad

De stafettläkare som arbetade på vårdcentralerna i Norrbotten i fjol var dessutom oftare varnade eller kritiserade. Det visar NSD:s och Nordnytts granskning av 270 läkare.

I flera tidigare artiklar och inslag har vi pekat på kostnaderna för stafettläkare – priset är ofta runt 50.000 kronor i veckan, eller mer.

De ökande kostnaderna är ett problem för landstinget. Men det finns andra problem med stafettläkarverksamheten.

Stafettläkare i Norrbotten

NSD och Nordnytt har, efter veckor av motstånd från chefer på landstinget, fått ut namnen på de stafettläkare som arbetat inom primärvården i Norrbotten 2011.

Dessa har vi sedan kört mot Socialstyrelsens register för att få en bild av om de funnits i utredningar de senaste fyra åren.

164 stafettläkare

Det handlar totalt om 164 stafettläkare som arbetat på vårdcentraler över hela länet. Tillsammans har de ”prickats” av Socialstyrelsen eller Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, i 22 olika fall. Med prickats menar vi att de varnats av HSAN, fått en erinran av HSAN eller fått kritik av Socialstyrelsen.

Det här innebär att 13 procent av de stafettläkare som jobbade i länet ifjol hade prickats.

För att få en jämförande bild gjorde vi samma undersökning med de läkare som är anställda av landstinget. De är 109 stycken, och har prickats i åtta olika fall. Det ger en jämförande siffra på sju procent.

Undersökningen ger endast en bild av förhållandena ifjol. Men den tendens som den visar bekräftas av Robert Svartholm, läkarföreningens ordförande i Norrbotten.

– Akutläkare, jourläkare, vikarier och tillfälliga doktorer blir mycket oftare anmälda och fällda, säger han.

Mindre förtroende

Skälet är enligt Svartholm att läkares verksamhet bygger på ömsesidigt förtroende – och patienterna har mindre förtroende för en läkare som är tillfällig.

– Alla vet att även läkare kan göra misstag, det är inga märkvärdigheter med det. Då kan man be om ursäkt och lösa det. Men är man stafettläkare eller vikarie så är man chanslös, säger Svartholm.

En del av de stafettläkare som vi talat med förklarar misstagen med en mycket pressad arbetssituation. Stafettläkare förväntas ta emot många patienter, tempot är ständigt högt, och de kommer ofta till underbemannade arbetsplatser

Det innebär att de får dåliga förutsättningar att göra sitt jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet