Sparpaketet anses redan nu vara första steget till en nedläggning av sjukhus i Norrbotten och det är Kiruna och Kalix sjukhus som ligger sämst till.
Det är också där som större delen av IVA-vården försvinner och dessutom kommer de att kallas närsjukhus i fortsättningen.
Fortsatt koncentration
Verksamheten i Piteå har större chanser att överleva eftersom den blir ett förstärkt närsjukhus och Sunderbyn och Gällivare blir länssjukhus.
– Å herregud vilka effekter detta får. Nu blir Kiruna och Kalix två förstärkta vårdcentraler, säger en landstingspolitiker med insyn till SVT Nyheter Norrbotten.
– I korthet innebär det en fortsatt koncentration av den specialiserade vården i Norrbotten. Jag tycker att det handlar både om kvalitet och hållbar verksamhet inför framtiden. Sedan är det också en ekonomisk effekt i det, säger landstingsdirektör Veronika Sundström.
Hur mycket räknar ni med att spara?
– Mellan 30 och 50 miljoner kronor, säger hon.
Ingen kristallkula
Ni lägger i princip ner IVA-vården i Kiruna och Kalix. Varför gör ni det?
– Vi är väldigt beroende av inhyrd personal på de två ställena och det här kan minska det behovet. Dessutom vårdas de tunga intensivvårdspatienterna från Kiruna i Gällivare eller i Sunderbyn redan nu och en del av den här vården, hjärtintensivvården, blir kvar i Kiruna och Kalix.
Är det här första steget mot sjukhusnedläggningar?
– Vi har inte jobbat med de förtecknen att vi ska lägga ned ett sjukhus, men det är en fråga som är omöjlig att svara på på lång sikt.
Så det kan bli en nedläggning?
– Jag har ingen kristallkula. Det beror på vad som händer i länet, främst med befolkningsutvecklingen.
”Märker ingenting”
Men att göra två sjukhus till länssjukhus och de tre andra till närsjukhus gör att många misstänker att det är det ni vill göra?
– Vi utgår från de uppdrag vi har och det handlar inte om att lägga ned sjukhus, det handlar om att titta på innehållet och uppdragen för sjukhusen.
Kommer Sunderby sjukhus verkligen att klara av att ta över den här IVA-vården?
– Ja, det är därför vi förstärker på intensivvården i Piteå lite grann. Då kan patienterna fördelas mellan de två sjukhusen.
Så det är Kiruna och Kalix sjukhus som dragit Svarte Petter i den här sparplanen?
– Vi jobbar inte utifrån ett svarte Petter-spel. Det handlar om var vi har möjlighet att bedriva en långsiktigt hållbar verksamhet med bra patientvolymer och det är bara att konstatera att vi inte kan göra det på alla fem ställena.
Vad säger du till som nu är oroliga i Kiruna och Kalix?
– Många kommer inte att märka någonting. Det här handlar om den långsiktiga kompetensförsörjningen. Vi har jättesvårt att upprätthålla verksamheten med rätt utbildad personal i Kiruna och Kalix och då framförallt med vår egen personal.
Om en månad ska ett inriktningsbeslut fattas och om ett halvår, senast i april, ska det fattas beslut om sparpaketet.