Per Olof Nutti, styrelseordförande, räknar med att det kan ta tid att utreda möjligheterna till en folkomröstning om placering av Sametingets parlament. Foto: SVT

Lång väg till folkomröstning om samiskt parlament

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att folkomrösta om var sametingets parlament ska byggas är en komplicerad fråga. “Motionen är ställd så att det är regering och riksdag som ska genomföra omröstningen. Våra jurister måste titta på frågan”, säger Per Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget.

Den 21 februari slutade Sametingets omröstning med att parlamentet ska byggas i Östersund. Men som SVT har rapporterat tidigare, har Ingrid Inga, Samelandspartiet, efter beslutet skrivit en motion där hon yrkar på att Sametinget genomför en samisk folkomröstning om var parlamentshuset ska ligga. Då blir den samiska befolkningen delaktig i beslutet, enligt henne.

Enligt Sametingets stadgar ska man anmäla en motion endast när Sametingets plenum pågår. Punkten inlämnande av motioner är alltid med som sista punkt. Nästa plenum är i maj, säger Per Olof Nutti.

Tas upp i november

Det innebär att förslaget kan diskuteras först vid det plenum som genomförs i november.

– Sedan går ärendet till styrelsen som beslutar vilken nämnd som tar hand om ärendet. I det här fallet blir det presidiet kan jag tänka mig. Vi har jurister som kan se över det här. 

Motionen är ställd så att kravet på folkomröstning riktar sig mot regering och riksdag, enligt Nutti.

– Och att Sametinget ställer kravet att Sametinget och det samiska folket ska vara delaktiga. 

Jobbar med Östersund

Han poängterar att Sametingets styrelse samtidigt arbetar med det senaste beslutet i plenum om att en parlamentsbyggnad i Östersund.

– Vi har redan de som visat intresse för bygget. Men någon tomt har vi inte ännu. Men det kan gå fort eller ta tid, man vet ju aldrig, säger Per Olof Nutti.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.