En ambulanstransport från larm till sjukhus kan ta mellan 4-5 timmar, en transport med ambulanshelikoptern kan ta runt 2 timmar från att larmet har gått i Karesuandotrakten.
När SVT Nyheter Norrbotten besökte Karesuando träffade vi bybor från trakten i hembygdsgården. De hade alla olika egna erfarenheter om sin väntan på ambulansen.
”Upptagen med skolskjutsar”
Bror Utsi bor i Mertajärvi och när han fick infektion samt hög feber åkte han till vårdcentralen i Karesuando, därifrån ringde de efter en bårbil för transport till sjukhus.
– Bårbilen dröjde, den var upptagen med skolskjutsar. Jag fick vänta tre timmar, sista timmen fick jag vänta utanför vårdcentralen för den stängde. Transporten till sjukhuset tog två timmar, alltså totalt fem timmar innan jag kom till sjukhus, säger Bror Utsi.
Problem med hjärtat
Oddmund Larsen, som bor i Idivuoma, berättar att när han fick problem med hjärtat så kom ambulanshelikoptern och hämtade honom.
– Det var bra att ambulanshelikoptern var ledig och jag fick hjälp. Men det är inte bra att Karesuando inte har en ambulans.
Nu har man en lång väntan på att en ambulans kommer från Vittangi eller Kiruna. Det kan vara så illa att när den är här så kan det redan vara försent säger Oddmund Larsen.
”Fanns ingen ledig ambulans”
Arne Töyrä från Karesuando berättar att när en nära anhörig blev sjuk kom en ambulans för transport till Kiruna sjukhus – trots att läkaren i ambulansen ville ta patienten direkt till Gällivare sjukhus.
– När de var framme i Kiruna så beslutades det att han trots allt skulle transporteras till Gällivare sjukhus, men då fanns det inte någon ledig ambulans det blev en bårbil till Gällivare.
Totalt tog det runt fem timmar innan han kom till sjukhuset säger Arne Töyrä.
Långa transportsträckor
Karesuando ligger i norra delen av Kiruna kommun. Till Kiruna sjukhus är det 180 kilometer, till Gällivare Sjukhus är det 200 kilometer och närmaste ambulans finns i Vittangi är 100 kilometer bort.
Ambulansen i Vittangi är tillgänglig under dagtid veckans alla dagar, övrig tid så finns närmaste ambulans i Kiruna.
– Man får inte bli sjuk på kvällar eller helger, säger Arne Töyrä.
– Det är egentligen i lag förbjudet att bli sjuk på helgen eller kvällen, ironiserar Bror Utsi.