• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Lång väntan på bombgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter 03:30 på tisdagsmorgonen fick polisen larm om ett misstänkt föremål på Björkskatan i Luleå. Först nio timmar senare kunde polisens nationella bombgrupp spränga föremålet.

– Vi har ju bombteknikerna i Stockholm så vi är medvetna om att det tar en viss tid innan de har möjlighet att komma på plats, säger Patrik Ström vid polisen i Norrbotten.

Klockan 03:35 larmade en privatperson polisen om ett misstänkt föremål som var placerat utanför Björkskatans hälsocentral i Luleå. En större polisinsats drogs igång och nationella bombgruppen kallades upp från Stockholm.

Bombhot på Björkskatan

LÄS MER: Polisen sköt sönder misstänkta föremålet

Området spärrades av vilket fick till följd att hälsocentralen, en skola och flera andra verksamheter i huset fick hålla stängt. Men det kom att dröja nio timmar innan föremålet kunde förstöras.

– Trots allt tycker jag att det har gått relativt snabbt. Sedan ska man ha i åtanke att de som kommer är vana att hantera sådana här situationer, säger Patrik Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot på Björkskatan

Mer i ämnet