Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett nytt ungdomsprojekt ska locka fler unga att börja åka skidor i Piteå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Längdskidprofiler ska inspirera unga aktiva i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den stora giganten inom längdskidåkningen i Norrbotten, Charlotte Kalla, har meddelat att hon slutar. Samtidigt väljer allt fler yngre skidåkare att lämna sporten – men en nytt projekt ska vända trenden.

Pandemin har satt sina spår. Alla uteblivna träningar och tävlingar de senaste åren har medfört att många yngre skidåkare valt att lämna längdskidåkningen.

– Vi noterar klart färre deltagare i till exempel Ungdoms DM. Det är signaler vi tar på största allvar. Vi hoppas kunna bidra till att vända trenden genom projektet, säger Joakim Abrahamsson, sportchef för Piteå Elit.

Ungdomarna i fokus

Det handlar inte om att få fram nya elitåkare, utan det viktigaste är att få längdskidåkningen att växa i Norrbotten på alla plan. Fler yngre skidåkare, fler tränare med utbildning och folk som kan göra en insats i föreningslivets breda repertoar.

– Med ungdomarna i fokus hoppas vi uppnå positiva effekter för längdåkningen i länet, säger Joakim Abrahamsson.

Sommarläger med elitaktiva

Målgruppen är skidungdomar mellan tolv till sexton år. Och redan i slutet av maj startar det första ungdomslägret på Lindbäcksstadtion. Totalt planerar Piteå Elit sju träffar under året med ledare på plats.

– Jag har längtat och drömt om att få vara engagerad inom ungdomsidrotten, säger Magdalena Pajala, tidigare aktiv längdskidåkare och en av ledarna.

Klubbens elitaktiva kommer medverka vid minst ett sommarläger. Det handlar om förebilder som Jonna Sundling, Ebba Andersson och Johan Häggström.

Projektet har fått positivt respons från klubbarna i länet och Svenska skidförbundet som också bidrar ekonomiskt. Största enskilda finansiär är Sparbanken Nord.

Hör mer om ungdomsprojektet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.