Kyrkan i Malmberget fotat med drönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar länsantikvarien om de svåra avvägningarna kring kyrkan i Malmberget. Foto: Hans Sternlund/SVT

Länsantikvarien om Malmberget: ”Inte hänt att en kyrka i gott skick rivits”

Uppdaterad
Publicerad

Det har aldrig hänt att en kulturminnesmärkt kyrka i Sverige i gott skick har rivits. Allhelgonakyrkan i Malmberget skulle bli unik i fall länsstyrelsen skulle bevilja rivningstillstånd.

Men det är långt i från säkert att så blir fallet.

Gällivare församling har skickat in en ansökan om rivningstillstånd av kyrkan eftersom man vill satsa mer på personal och verksamhet och mindre på lokaler som inte används så mycket. Anledningen till att kyrkorådet ansökt om att riva kyrkan är det stora tappet av medlemmar i församlingen.

Kyrkor som är äldre än från 1939 är automatiskt skyddade som kyrkliga byggnadsminnen. Allhelgonakyrkan i Malmberget är byggd 1944 men har pekats ut som en särskilt skyddsvärd kyrka av Riksantikvarieämbetet.

– Man har ansett att den har konstnärligt och arkitektoniskt väldigt höga värden, säger länsantikvarien Kerstin Lundin-Segerlund.

Svårt beslut

Därmed står länsstyrelsen i Norrbotten inför ett svårt beslut.

Enligt Kerstin Lundin-Segerlund har det aldrig hänt att en kulturminnesmärkt kyrka i gott skick har rivits i Sverige. Det har hänt att kyrkor med extremt stora underhållsbehov har beviljats rivningstillståd, att kyrkor har brunnit eller att de i sällsynta fall har omvandlats till bostäder. I de senare fallen har dock skyddet följt med.

Fallet med Allhelgonakyrkan är unikt med tanke på att hela västra Malmberget ska avvecklas på grund av gruvbrytningen. Samtidigt går det bevisligen att fllytta kyrkan eftersom det redan har gjorts en gång, 1974.

I klippet berättar länsantikvarien om de svåra avvägningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.