Erik Granerot på länsstyrelsen säger att man nu öppnar för skyddsjakt på älgstammen i Haparanda skärgård i höst – men att det också finns svårigheter med att bedriva skyddsjakt där. Foto: Filip Hannu/SVT

Norrbottens länsstyrelse kan öppna upp för skyddsjakt i nationalparken

Publicerad

Sedan 1995 har delar av Haparanda skärgård klassats som nationalpark och jakt har förbjudits. Men efter rapporter om att älgar svälter till döds, och att öarna är väldigt hårt betade, öppnar länsstyrelsen i Norrbotten upp för skyddsjakt.

På öarna Sandskär och Seskarö-Furö syns tydligt hur älgarna letar efter mat, och i år har flera döda älgar hittats, som förmodas ha svultit till döds.

– Betet är begränsat eftersom det är en liten ö i förhållande till älgstammen. Älgarna är i väldigt dåligt skick, säger Erik Granerot, enhetschef för länsstyrelsens naturförvaltningsenhet.

Ska undersöka älgstammen

Ett beslut om vanlig jakt i nationalparken skulle behöva tas av Naturvårdsverket men länsstyrelsen ska nu undersöka hur älgstammen ser ut och eventuellt besluta om en skyddsjakt senare i höst.

– Den lösning vi ser är att genomföra en skyddsjakt och ta ner stammen så att det är på en lämplig nivå, Erik Granerot.

I videon ovan berättar länsstyrelsen om vilka svårigheter de ser med skyddsjakt då öarna är populära utflyktsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.