Krysset visar ungefär var den nuvarande gruvan ligger. Foto: SVT Grafik

Länsstyrelsen säger nej till finsk gruva

Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten anser att Hannukainen Mining Oy, som äger gruvan i Hannukainen, inte ska beviljas miljötillstånd för att starta gruvproduktionen. Gruvan ligger på den finska sidan, i Kolari kommun, men då processvatten från verksamheten skulle ledas till Muonioälv är Länsstyrelsen remissinstans.

Det finska bolaget Hannukainen Mining Oy vill starta brytning i Hannukainengruvan, som innehåller järnmalm, koppar och guld. Eftersom Muonioälv, med biflöden som Äkäsjoki, kommer att beröras av produktionen har Havs- och vattenmyndigheten, som är bevakningsmyndighet för Sverige enligt gränsälvsöverenskommelsen mellan Sverige och Finland, rätt att yttra sig i tillståndsfrågorna. De har i sin tur gett Länsstyrelsen i Norrbotten möjlighet att yttra sig, vilket de nu har gjort.

Inte tillräckliga skäl

När det gäller ansökan om miljö- och vattenhushållningstillstånd för Hannukainen och Rautovaara, anser Länsstyrelsen att med ledning av vad bolaget har redovisat i ansökningshandlingarna och vad som i övrigt har framkommit i ärendet, finns inte  tillräckliga skäl att bevilja bolaget sökt tillstånd”.

Länsstyrelsen ifrågasätter på vilka grunder bolaget bygger sina beräkningar och bedömningar i fråga om vilken påverkan som verksamheten kommer att ha för de berörda vattendragen.

Betydelsefulla naturvärden

De skriver att vattendragen har mycket höga naturvärden med betydelsefulla och högt skyddsvärda bestånd av laxfiskar och att deras fortlevnad och reproduktion inte får riskeras. 

“Biflödet Äkäsjoki är i dag det enda biflödet till Torneälven som hyser goda tätheter av havsvandrande öring och biflödet är därför extra värdefullt för älvsystemet som helhet”, skriver man i sitt yttrande.

Påverka fisket negativt

Länsstyrelsen befarar att påverkan från gruvverksamheten kan påverka fiskemöjligheterna i hela Torneälven och i kustområdet negativt långt in i framtiden.

Länstyrelsen anser även att att bolagets redovisning av planerade stängningsåtgärder är otillräcklig och man gör bedömningen att kostnaderna för erforderliga stängnings- och efterbehandlingsåtgärder sannolikt är väsentligt högre än vad bolaget gör gällande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.