Anniina Saarinen, vid länsstyrelsen i Västerbotten, varnar för gifitig algblomning i Bottenviken. Foto: Micke Nyberg/Arkiv/SVT

Länsstyrelsen varnar för giftig algblomning i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret har fått fart på den giftiga algblomningen i Bottenviken och länsstyrelsen varnar nu för konsekvenserna av det.

– De som får i sig vattnet kan bli allvarligt sjuka, säger ekologen Anniina Saarinen vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Vattnet i Bottenviken är varmt av sommarens värmebölja, och det gör att risken för giftig algblomning ökar i det svenska och det finska kustlandet.

I Norrbotten har det slagits larm  från Holfjärden, Furuholmen, Storögrundet och Seskarö.

”Svälj inte vattnet”

Men eftersom det varma vädret ser ut att hålla i sig tror de ansvariga att fler platser kommer att drabbas.

– Algblomningen består ofta av cyanobakterier som kan producera gifter. Så om man ser en algblomning så ska man utgå från att den är giftig och hålla sig borta från vattnet, annars kan man bli allvarligt sjuk, säger Anniina Saarinen, akvatisk ekolog vid länsstyrelsen i Västerbotten.

”Skydda barn och husdjur”

Anniina Saarinen menar att det farligaste är att svälja vatten som påverkats av giftig algblomning, men de som klarar att bada utan kallsupar kan ändå drabbas av influensa med feber eller allergiska utslag på mage och hud.

– Men framför allt måste vi skydda barnen och husdjuren.  Barnen har inte kontroll över kallsuparna och hundar kan få i sig vattnet genom att slicka på sina tassar. De kan få i sig de här gifterna och då är det allvarligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.