En person sitter i en inspelningsstudio framför en stor mixerbord med flera reglage och ljusindikatorer. Studiomiljön har också högtalare och olika teknisk utrustning synlig i bakgrunden. Personen bär en lila skjorta och grå kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Överskott och nedläggningshot” – hör Jan Berg, lärare vid ljudteknikutbildningen vid LTU i Piteå. Foto: Randi Gitz / SVT

Lärare vid ljudteknik i Piteå vill ha del av outnyttjade pengar

Uppdaterad
Publicerad

LTU har 18 miljoner kronor öronmärkta för mediautbildningar som de inte nyttjar. Det hävdar lärarna vid ljudteknikutbildningen som vill ha del av pengarna istället för att linjer läggs ned.

– Vi förstår inte hur tankegångarna går, säger Tomas Johannesson, lärare.

Ljudteknikutbildningen vid Luleå tekniska universitet (LTU) i Piteå är en ansedd utbildning hos branschen i Sverige. Nu hotas av den av nedläggning. I veckan håller fakultetsnämnden möte i ärendet.

Prislappssystem

Staten delar ut så kallade prislappar baserat på antal studenter. En mediaprislapp är värd 590 000 kronor per styck och LTU får 50 sådana. Av dem går sex stycken till utbildningen ljudteknik kandidat. För lite anser lärarna.

Lärarna vid utbildningen är kritiska till att de inte fått mer resurser och hävdar att pengarna ligger oanvända inom LTU. I sitt brev till de som ska besluta i ärendet hävdar de att 18 miljoner kronor inte nyttjades under 2024.

– Vi är kritiska till att pengarna inte nyttjas, de bara ligger och väntar, säger Tomas Johannesson, lärare.

Brev till de beslutande

Lärarna har skrivit till fakultetsnämnden som ska ge rektorn förslag till beslut. Lärarna påpekar att LTU nu bara har två utbildningar i medieproduktion. Den ena är Grafisk design och den andra är Ljudteknik.

De anser därför att pengarna ska fördelas mellan de två utbildningarna istället för att samlas på hög.

– Vi ser att under de senaste fyra åren som utbildningen ljudteknik kandidat varit en del av institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, uppgår de ackumulerade outnyttjade medlen till nästan 66 miljoner kronor, skriver lärarna.

Inte tillåtits göra reklam för utbildningen

Jan Berg, ämnesansvarig vid ljudteknik på LTU, säger att de försökt få medel för att göra rekryteringskampanjer för att få upp antalet sökande, men nekats.

– Vi vet att branschen sätter oss som nummer ett, så när man väl kommit in här och kommer ut, då är man en bra tillgång och det meddelandet skulle vi vilja ge till framtida studenter, säger Jan Berg.

Prislappar

Tre olika former av prislappar delas ut till ljudteknik kandidat:

  • Media: 590 000 kr/student och år
  • Teknik: 103 000 kr/student och år
  • Musik: 228 000kr/student och år

Prislapparna delas ut per student och utbildningen få hälften vid kursstart och resten vid när studenten godkänts på kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.