Åsa Fahlén ordförande i Lärarnas riksförbund, reagerar starkt på att elever i Gällivare får betyg i ämnen som de inte fått undervisning i. Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarfacket rasar över att eleverna i Gällivare inte får sin undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Att elever i Gällivare får betyg i musik och hemkunskap trots att de inte haft någon undervisning upprör Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det här är jätteallvarligt, säger hon.

Det var vid en tillsyn som Skolinspektionen upptäckte att eleverna inte fick den garanterade undervisningstiden i ämnena musik och hemkunskap. Nu kräver Skolinspektionen åtgärder från Gällivare kommun och det gör också Lärarnas Riksförbund.

– Att eleverna får betyg utan undervisning är mycket märkligt. Egentligen borde man skriva ”betyg saknas” tills eleverna verkligen har haft undervisning, säger Åsa Fahlén.

”Kan bli tufft för eleverna”

Kommunens lösning är att eleverna ska få fler timmar i ämnena musik och hemkunskap under de kommande terminerna för att hinna ikapp den undervisning som de inte har fått.

– Men det är ingen bra lösning eftersom det då kan bli tufft för eleverna  eftersom de samtidigt behöver ha andra ämnen som svenska och matte regelbundet. Det kan bli mycket för dem på sluttampen.

Lärarbristen

Åsa Fahlén är förstås väl medveten om att det är lärarbristen som gjort att Gällivare kommun har problem att få till undervisningen. Många kommuner har svårt att få tag i behöriga lärare.

– Man kan tycka att det skulle vara en lösning att ta in obehöriga lärare men det är inte rätt sätt att lösa lärarbristen. Det ska vara behöriga lärare på våra skolor, säger Åsa Fahlén.

Förslag på lösning

Hur ska man då kunna lösa situationen för de drabbade eleverna i Gällivare?

– Det kan behövas en flexibel lösning i ett övergångsskede. Det kan finnas behöriga lärare i andra kommuner som kan rycka in och planera undervisningen och vara på skolan åtminstone då och då. Dessa behöriga lärare kan titta på elevernas provresultat och sedan sätta betyg. Det kommer naturligtvis att kosta för kommunen, men då får det göra det, säger Åsa Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.