Luleåbon Lena Krååk och en buss vid Råneå busstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lena Krååk att biblioteket i Råneå kanske måste byta öppettider för att bussen från Luleå ofta är försenad. Foto: Joakim Nordlund/Presspro

Lena litar inte på Luleås kollektivtrafik – bussen ofta 1,5 timme försenad

Uppdaterad
Publicerad

Lokaltrafiken i Luleå har diskuterats flitigt den senaste tiden.  Under måndagen samlades omkring 60 personer i Råneå och där vittnade flera om att den fungerar sämre än någonsin.

– Bussen kan vara 1,5 timme, säger Lena Krååk.

Mötet hölls på församlingsgården i Råneå och Lena Krååk, som arbetar på biblioteket i byn, pendlar till jobbet med buss från Luleå.

Det har hon gjort i cirka 20 år.

– Jag har aldrig upplevt sådana problem som den här hösten. De senaste månaderna har varit extrema med försenade och inställda turer, säger hon.

”Vet inte om jag kommer hem”

Enligt henne har det inte handlat om förseningar på 10-15 minuter – utan bussar som dyker upp 1,5 timme för sent. Det får i sin tur stora konsekvenser och påverkar hennes vardag negativt.

– Jag kommer sent till mitt arbete och vet inte vilken tid jag kommer hem. Om jag kommer hem, säger hon.

Råneå är en del av Luleå kommun sedan slutet av 60-talet. Lena Krååk vill se ett utbud det som erbjuds kommuninvånarna i exempelvis Rutvik, Sunderbyn och Gammelstad.

 – Jag tänker inte att det ska gå bussar var tionde minut, men i alla fall oftare än varannan timme. Det handlar om likvärdighet, säger hon.

I klippet ovan berättar Lena att biblioteket kanske måste byta öppettider för att få ihop verksamheten.

Kommunalrådet bemöter kritiken

Fredrik Hansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, deltog också på mötet. Det gjorde även Länstrafiken Norrbottens Ingela Karlsson och Mats Aspemo samt Bertil Bartholdsan och Jonas Vinblad von Walter från Luleå lokaltrafik.

Här bemöter kommunalrådet den sågade trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.