LKAB börjar provborra mitt i stan: ”Ett måste för fortsatt gruvdrift”

Uppdaterad
Publicerad

Nu flyttar LKAB in borrarna till staden i jakten på malm. Provborrningar sker nämligen i centrala Kiruna från och med i höst. Ett måste för fortsatt gruvdrift, enligt gruvbolaget.

Ända sedan i höstas, då den omvälvande nyheten om att malmen inte följer den riktning som man tidigare trott, så har man borrat under jord för att kartlägga fyndigheten.

Nu är det dags för LKAB att utöka sökandet. Man ska förfina kartläggningen av malmen genom att provborra uppifrån – ovan jord.

– Det är som ett stort frågetecken för oss. Vi vet inte riktigt hur malmhorisonten, eller där vi har fyndighet, går mellan Kirunavaara och Luossavaara. Så det blir ett viktigt stöd för oss för att kalibrera våra insatser, säger Pierre Heeroma, LKAB:s prospekteringschef till SVT Sápmi och Sameradion.

Provborrning i bebyggelse

LKAB kommer att provborra i bebyggda områden, varav flera mitt i bebyggelsen. Man räknar med en yta av 40 gånger 40 meter som tas i anspråk på varje borrplats. Syftet är att borra ner 1 000 meter i marken. Till detta krävs dessutom vattentillförsel och fraktmassor kommer att transporteras via befintligt vägnät.

Enligt Pierre Heeroma ska man begränsa störningarna så långt det är möjligt gentemot civilsamhället som alltså finns runt hörnet på flera av borrplatserna.

– Vi kommer inte att borra på alla fem platser samtidigt. Vi kommer förstås att se till att ingen kan komma i närheten, och stängsla in områdena. Dessutom kommer vi att jobba på dagtid så att människornas nattsömn inte ska störas, säger Heeroma.

Staden byggd ovanpå malmen

Bland annat berörs Norrmalmsparken i centrala Kiruna, samt en lekplats på Övre Norrmalm. Ett av områdena för provborrning ligger på LKAB:s eget område. De två resterande ligger utanför bebyggelsen, helt eller delvis.

– Det råkar vara så att stan har byggts alldeles runt fyndigheter, på ena sidan åtminstone, och nu har vi inget val. Det är dit vi måste för att kunna undersöka fortsättningen på fyndigheterna, säger Heeroma.

De första provborrningarna sker i september om allt går enligt planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.