LKAB:s område i Malmberget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jätteviktigt” – i klippet hör du hur LKAB ser på möjligheten till snabbspår i jakten på kritiska råvaror. Foto: SVT

LKAB vill ha snabbspår för tre projekt enligt nya EU-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Gruvjätten LKAB står bakom tre av sex svenska ansökningar om att få snabbspår för projekt kring kritiska råvaror. Fortfarande är det oklart hur svenska myndigheter ska klara tidsgränserna på högst två år och tre månader för tillståndsprocessen.

LKAB offentliggjorde sin ansökan den 23 augusti och gäller tre projekt på tre olika orter som alla har koppling till kritiska råvaror.

  • Det nya gruvtillståndet i Malmberget som innehåller anläggandet av Hybrits demonstrationsanläggning. Det handlar också om att utvinna apatit och sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall samt byggandet av en apatitanläggning.
  • Det andra projektet är den planerade industriparken i Luleå för vidareförädling av apatiten från Malmberget.
  • Det tredje projektet är utvinning av den så kallade Per Geijer-fyndigheten i Kiruna som är en järnmalmfyndighet, men som enligt LKAB också är Europas största fyndigheter för sällsynta jordartsmetaller.

Ytterligare ett projekt i Norrbotten som vill komma med på EU:s lista över prioriterade strategiska projekt är Gereality, en grafitfyndighet i Pajalas om drivs av Per-Erik och Eva Lindvall.

”Höga krav kommer ställas”

Frågan om hur Sverige ska kunna klara EU:s maxtid på två år och tre månader för tillståndsprocesserna har hittills varit obesvarade.

– Det är höga krav som kommer att ställas på tillståndsprövande myndigheter och länsstyrelserna, men inte minst verksamhetsutövarna själva. Men det är möjligt, 27 månader är ingen omöjlighet, säger branschjuristen Tobias Kluge till SVT Västerbotten.

Niklas Johansson som är direktör för public affairs och externa relationer vid LKAB har i alla fall inte fått någon.

– Vi vet idag inte hur det här kommer att se ut i Sverige.

SVT Norrbotten har bett om en kommentar av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) via hennes pressekreterare, dock utan att få svar.

Man tittar in i kameran. Maskin vid gruva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär EU:s snabbspår för gruvor? Juristen Tobias Kluge, som är verksam inom gruvbranschen, svarar på tre frågor. Foto: Privat, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.