Knarkhandel på Luleås bussar – bolag vill ha kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Luleå lokaltrafik, LLT, slår nu larm om ökande narkotikaförsäljning ombord på det kommunala bolagets bussar.

– Det dealas knark mycket i våra bussar, säger produktionschefen Torbjörn Niemi.

Luleå lokaltrafik har ansökt hos Datainspektionen om kontinuerlig kamerabevakning av de bussar som rullar i Luleå kommun.

Enligt ansökan ska standardbussar ha fyra kameror och ledade bussar fem kameror. LLT menar att det handlar om att skapa en tryggare miljö och att förebygga och förhindra brott.

”Mycket droghandel”

Enligt produktionschefen Torbjörn Niemi har bussbolaget under de senaste åren haft en ”markant ökning” av våld mot både förare och passagerare, och det räcker inte med det. Nuförtiden har även en hel del av knarkaffärerna i kommunen flyttat in i bussarna.

– Vi vet att det sker mycket droghandel på våra bussar. Enligt det bevakningsbolag som vi anlitar så dealas det mycket i bussarna och vi tror att vi kan avskräcka det här buset att kliva på om vi har en rejäl och kontinuerlig kamerabevakning, säger Torbjörn Niemi.

”Tryggare arbetsmiljö”

Bussföraren Isak Andersson håller med om vikten av att öka säkerheten i bussarna.

– Här finns det många ställen där man kan gömma saker, men det är inte bra att det dealas knark bland andra passagerare. Om vi får använda kamerabevakning så kan vi säkert komma på brott och samtidigt får vi förare en tryggare arbetsmiljö, säger han.

Facket positivt till kameraövervakning

Andreas Lindqvist var ombudsman på Kommunal i Norrbotten 2016 och redan då var kameraövervakning i bussar på tapeten. I ett brev till datainspektionen skrev han då:

”Vi anser att kameraövervakning är ett sätt att påverka arbetsmiljön i positiv riktning och bort från de negativa händelser som förekommit. Vi önskar därför att LLT får bifall på sin ansökan!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.