Lokal saknas – då blir det inget härbärge

Publicerad

Bostadsbristen i Luleå gör att kommunen inte kommer att kunna öppna det härbärge man haft som mål att öppna den här vintern. Och det gör att hemlösa eu-migranter känner sig otrygga.

Julen närmar sig och vi myser i våra pyntade hem. Men det finns människor i Luleå som inte har tak över huvudet.  En av dem är Gica Dimofte som sitter utanför Konsum i Luleå med sin mugg.

Han har varit här sedan i januari och hunnit skaffa sig svenska vänner som han får bo hos ibland. Däremellan sover han i sin bil.

Är det inte kallt att sova i bilen?

– Jag har igång motorn i en timme sen blir det hett, efter en timme stänger jag av motorn och sover en timme, sen vaknar jag av kylan och sätter på motorn igen, säger Gica Dimofte.

Nödlösning igen

I oktober beslutade kommunen att öppna ett bemannat permanent härbärge i samarbete med frivilligorganisationer. Så har det inte blivit, istället har man fått ta till en liknande nödlösning som ifjol.

– Med anledning av att vi inte hitta någon lämplig lokal för ett permanent härbärge har vi fått dra igång en plan B så att ingen ska frysa ihjäl under natten, säger Annika Klefsjö på socialförvaltningen i Luleå.

Otryggt boende

Men enligt eldsjälen Jenny Larsson känner många sig så otrygga på det obemannade tillfälliga härbärget att man väljer att sova i en bil istället och dessutom är platserna för få.

– Jag tycker att Luleå borde kunna mycket bättre. Det är många som lever i otrygghet på grund av att de sover i en bil, säger Jenny Larsson, som är engagerad i Ett Luleå för alla.

Det hela hänger alltså på att kommunen inte lyckats hitta en lämplig lokal.

– Vi måste också lösa det när det gäller ensamkommande barn. Behoven är större än vad vi har tillgång till olika lokaler i nuläget, säger Annika Klefsjö.

Gica Dimofte har just nu boende hos en vän men under julen ser det sämre ut.

– Jag har inga planer för julen. Jag kommer att bo i bilen. Det är bra i bilen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.