Jenny Karlsson är ordförande för LRF i Norrbotten. Hon anser att den senaste tidens debatt om skolmaten fått alldeles fel fokus. Närproducerad mat ger inte bara jobb och håller landskapet öppet. Det innebär också kortare transporter och det är viktigare för klimatet än att maten är vegansk, anser hon.
– Närproducerad mat är bättre för klimatet än importerad vegansk, säger Jenny Karlsson.
Viktigt att eleverna får välja
Luleå kommun meddelade först att man slutar servera vegansk skolmat. Men det väckte häftiga protester vilket fick kommunen att modifiera sig och säga att man ska ”se över måltidsstrategin” och kanske tvärtom göra mer veganskt.
– Det är viktigt med närproducerad mat, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S). Men det är också viktigt att eleverna har möjlighet att välja. Dom vill skolmaten vara varierad.
Mer veganskt betyder import
På frågan om inte länets bönder kan producera mer vegansk mat svarar Jenny Karlsson att det bara är viss vegansk mat som går att få fram här uppe.
– Vi kan öka produktionen av bär, grönsaker och rotfrukter men det ger ju ett väldigt smalt utbud. Ska vi ha ett bredare utbud av vegansk kost så måste vi importera!