Syftet är att skapa en ny avbildningsmetod som ska kunna vara till stor hjälp för framtida forskning och innovation inom cancerdetektion, materialutveckling, miljöforskning och industri.
Slippa strålning
– Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla en avbildningsmetod som gör att vi bland annat kan detektera cancer i ett tidigare skede, och på ett snällare sätt, genom att vi inte behöver förändra vävnaden eller använda hälsofarlig strålning för att kunna mäta den, säger Kerstin Ramser, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.
Minimal påverkan
Inom medicinen finns det ett stort behov av att kunna ta tredimensionella ämnesspecifika bilder direkt i den miljö ett prov befinner sig, för att göra minimal påverkan på provet.
I dag måste istället ett mätobjekt tas ur kroppen eller ur en försöksuppställning, färgas in, och ofta förstöras för att kunna analyseras. I det föreslagna instrumentet InFeRa kommer tre metoder att föras samman till en kompakt utrustning med en mjukvara för registrering, analys och visning av 3D-bilder.
Stiftelsen för strategisk forskning
– Vi kommer att bygga upp en helt ny avbildningsmetod som är baserad på vår tidigare forskning inom området, så metoden är under utveckling hos oss, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.
De tilldelade medlen på 6,8 miljoner kronor kommer från Stiftelsen för strategisk forskning.