Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se studenterna vid LTU berätta om framgångsreceptet som tar dem till Europas största ”case-tävling”. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

LTU-studenterna ska tävla i Bryssel – i att lösa företagsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Cornelia von Elern, Adam Säll och Eric Valjus är fenor på att lösa företagsfrågor eller så kallade ”case” på tid. I juni ska laget till Bryssel för att tävla i en av Europas största case-tävlingar. Lösningen som tog trion till final? Plastölflaskor.

Tävlingen, ”Times case study competition” anordnas av Estiem, en ideell samarbetsorganisation mellan europeiska studenter som läser civilingenjörsutbildningen industriell ekonomi.

– Det är väldigt lärorikt och bra att ha på CV:t. Men det är också kul att få testa det kunskaperna man har fått på universitetet, säger Cornelia von Elern.

”Väldigt stressigt”

Adam, Cornelia och Eric går fjärde året på Luleå tekniska universitet och har tagit sig vidare från semifinalen där 70 lag blev åtta. Alla tre stämmer in på att tiden är det tuffaste med tävlingen.

– Du får så mycket data som du ska bryta ner på tid. Det är väldigt stressigt, säger Adam Säll.

Verkliga problem

På tre timmar ska varje lag bland annat ta fram hypotes, gå igenom data, och sätta en strategi för att lösa verkliga företagsfrågor. Sedan får de tävlande tio minuter på sig att presentera det dem kommit fram till för en jury.

– Sen har vi sagt att vi ska ha 45-60 minuter på oss att öva på presentationen men det hinner vi aldrig, säger Cornelia von Elern.

”Hoppas vi hinner öva”

Nu har laget från LTU finalen framför sig som ska avgöras i slutet av juni i Bryssel. Det lag som tar hem första platsen får kalla sig ”IEM students of the year”.

– Vi skrev sista tentan i går så nu hoppas vi att vi hinna öva lite extra, säger von Elern

I klippet berättar finalisterna om lösningen som tog dem vidare till finalen i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.