Luleå kommuns hållbarhetschef Jenny Widmark har en vit stickad ullpolo på sig samt en svartvit-rutig kavaj och bär mörka glasögon. Hon står inne i en klädaffär och är omringad av olika plagg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otroligt höga halter bly” – hör hållbarhetschefen Jenny Widmark förklara varför Luleå kommun tänker elda upp det ”snabba modet” från Kina. Foto: Elias Paulsson/SVT

Luleå fimpar kinesiska plagg – eldar upp kläderna istället

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns miljöbolag Lumire har valt att avsluta vidareförsäljningen av kläder från kinesiska klädföretag.

– Man har hittat otroligt höga halter av både kemikalier och bly, säger Jenny Widmark, hållbarhetschef.

Man beskriver det som ”ultra fast fashion”, vilket syftar på en bransch där trendiga kläder tillverkas så snabbt och så billigt som möjligt – bara för att nästa vecka bytas ut mot nya trendkläder.

Den här marknaden domineras av kinesiska företag som Shein och Temu. I en studie från Greenpeace kom det fram att dessa typer av kläder kan innehålla farliga kemikalier som bryter mot EU:s regleringsgränser.

Eldar upp kläderna istället

Nu har Lumires second hand-butiker valt att sluta sälja kläderna.

– Som verksamhetsutövare måste vi verka inom försiktighetsprincipen, säger Jenny Widmark, hållbarhetschef på Luleå kommun.

Istället för att sälja vidare kläderna kommer de att brännas och gå till energiåtervinning. Luleå kommun är bland de första att vidta sådana åtgärder och enligt Jenny Widmark hör nu fler kommuner av sig.

– Det är många som kontaktat oss efter att de sett att vi tagit det här beslutet. Men hela branschen diskuterar den här frågan, säger Jenny Widmark.

Beslutet att inte sälja vidare plaggen har kommunen tagit utifrån information från Kemikalieinspektionen och Konsumentverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.