Foto: SVT

Lärarfacket om skolnedläggningarna i Luleå: ”Knivig fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten reser Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén runt i landet och träffar kommunalråd i ett flertal kommuner.

Igår kom turen till Luleå och tillsammans med Luleås lokala ordförande Ingela Hörnell träffade hon Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S).

Lärarnas riksförbund skulle vilja se att staten tog ett mycket större ansvarför skolans finanisering.

– Kommunerna har olika ekonomiska förutsättningar, men alla elever har rätt till en likvärdig utbildning, säger Åsa Fahlén.

Skolan i Luleå

Lärarnas Riksförbund vill ha en enda säck med pengar istället som för idag 60-70 mycket riktade statsbidrag.

Pengasäck för likvärdig skola

– Du tar alla de bidragen och stoppar dem i en påse och säger att det här ska gå till skolan. Efter antal elever och socioekonomiskt viktat, säger Åsa Fahlén.

Kommunalrådet höll med om idén med en stor pengapåse till skolan.

– Det är en bra idé, men det behöver också vara med respekt för det kommunala självstyret, säger kommunalråd Lenita Ericson (S). Och att medborgarna i en kommun också måste få tycka kring hur vill vi att skolan ska vara här.

– I grunden delar vi samma bild om en likvärdig skola, säger Lenita Ericson (S).

Pengar ska gå till undervisning inte byggnader

Åsa Fahlén känner förstås också till den strid som varit kring Luleås skolor, nedläggningshot och protester. Planer som mestadels ligger på is i nuläget. Hon förklarar att hon förstår det ekonomiska dilemmat för kommunen.

– Jag såg siffror från Luleå som visade att Luleå har lägre kostnad per elev om du jämför med jämförbara kommuner, men högre lokalkostnader per elev.

– Det är en knivig fråga, men det är viktigt att de pengar man lägger inte bara går till byggnader utan det måste gå till innehållet i undervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet