Luleå ska bli Sveriges bästa skolkommun och satsar 30 miljoner kronor under tre år, sägs det i texten under filmen. Detta samtidigt som det ska sparas 19 miljoner kronor nästa år.
Idag sa barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott ja till förslaget. I möteshandlingarna står att det finns ingen anledning för Luleå att vara bäst på allt, man kan spara.
Så hur ska man förstå det hela?
- Vi vill ha bäst kvalitet i vår verksamhet. Vi vill att barnen ska ha den bästa utbildningen, däremot så behöver vi inte vara generösare än vad lagen kräver med till exempel vilka avgifter vi har eller vilka vi erbjuder gratis verksamhet. Och det har vi sett över nu, säger Carina Sammeli (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Ska bli bäst – trots besparingar
Trots de här 19 miljonerna som ni ska spara så satsar ni fortfarande på att bli Sveriges bästa skolkommun?
– Absolut det gör vi, säger Carina Sammeli.
– Det är dessutom så att det finns inget samband i i skolsverige på vilken kostnad man har och vilket resultat man har i verksamheten.
Det blir föräldrarna till eleverna som kommer att känna av förändringen.
– Dels kommer det föräldrar som får höjd avgift att märka det. Och sen kommer de rektorer som får en mindre budget för fritidshem att märka det, säger Carina Sammeli.
FAKTA: Här ska det sparas i Luleå
Asylsökande får inte ha sina barn på förskola förrän de fyllt 3 år.
Förskolans barnpeng minskas med 600kr per barn.
Barnomsorgsavgiften höjs.
Grundsärskolan lokaliseras till Tunaskolan.
Elevpengen för läromedel i gymnasieskolan minskas.
Grundskolan ska spara 9 miljoner kronor varav 5 miljoner på fritids.
Istället för två fritidspedagoger på 39 barn så blir kravet 1 fritidspedagog och en lägre utbildad fritidsassistent på 36 barn. Man har haft stora problem att rekrytera just fritidspedagoger och hoppas på detta vis få bukt med rekryteringsproblemen samtidigt med att man sparar in på lägre lönekostnader.