Carola Lidén (C), gruppledare Luleå. Foto: SVT

Luleå kommuns nya arvoden: ”Kommunledningen vill tysta oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det som kallats omvänd Robin Hood-politik och första steget mot en tystnadskultur har nu beslutats i Luleås kommunstyrelse – sänkningen av gruppledarnas arvoden.

Alla får sänkta ersättningar, utom de två kommunalråden och oppositionsrådet, som utsetts av socialdemokraterna. Och det handlar om stora sänkningar som verkligen kommer att påverka den politiska vardagen.

”Vill tysta oss”

Nina Berggård (V) får sänkt från 36.816 kronor i månaden till 6.690 kronor i månaden. Liberalen Tomas Olofssons arvode sänks från 33.072 kronor i månaden till 6.690 kronor i månaden. Och det är på den nivån de flesta gruppledare kommer att hamna.

De som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott får lika mycket till, totalt 13.380 kronor i månaden, plus sammanträdesarvoden.

– Det här är en omvänd Robin Hood-politik och det slår snett, säger rättvisepartiets Jonas Brännberg.

Thomas Olofsson (L):

– De vill försvåra arbetet för oss och tysta oppositionen, det är allvarligt, säger Olofsson (L).

Carola Lidén (C):

– Det handlar om makt rätt och slätt och om att socialdemokraterna utsett den som ska vara oppositionsråd så att de kan styra vidare, trots att de förlorat sju mandat, säger hon.

”Ett normalläge”

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson  får däremot en höjning med 11.364 kronor i månaden. Hans nya arvode blir på 100 procent av ett riksdagsarvode, 66.900 kronor i månaden.

Kommunalrådet Lenitha Ericson (S) kommer att tjäna lika mycket, 66.900 kronor i månaden, en höjning med 3.345 kronor i månaden.

Niklas Nordström (S), kommunalråd Luleå, tjänar mest. Foto: SVT

Kommunalrådet Niklas Nordström tjänar mest,  73.590 kronor i månaden och även här handlar det om en höjning med 3,345 kronor i månaden.

– Det faller på sin egen orimlighet att alla oppositionsföreträdare ska vara heltidsavlönade, det funkar inte.

– Jag tycker att det här är ett bra förslag och att det är skönt att vi landar i det som är normalläget i kommun-Sverige och inte i ett extremt generöst system som vi haft tidigare, säger Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.