Försöket är ett samarbete mellan forskare i Indien och Luleå tekniska universitet, LTU.
Projektet med konstgjorda glaciärer genomförs i norra Indien i Ladakh. Det är ett kallt, torrt och ökenlikt område vid foten av Himalaya och ligger på hög höjd – mellan 3 500 och 5 500 meter över havet. Forskarna försöker lösa problemet med vattenbristen genom att installera isdepåer.
”Extrema ansträngningar”
– De artificiella glaciärerna är enormt höga och storleken varierar med årstiderna men när jag var där var de någonstans runt 20 meter höga. Det mest fascinerande för mig var inte bara att visuellt beundra dem, utan också att förstå de extrema ansträngningar och den planering som ligger bakom att utveckla dem, säger Anshuman Bhardwaj, forskare i atmosfärsvetenskap vid LTU.
Så går det till
De människogjorda glaciärerna har formen av iskoner. Smältvatten från naturliga glaciärer omdirigeras från bergen i Ladakh via rör till en plats på lägre höjd. Där sprutas vattnet upp, likt en snökanon, fryser till och skapar en konform – en stupa. De vertikala glaciärerna tillverkas i form av dubbla koner vid varje ställe.
Genom att lagra vattnet i dessa iskoner kan odlingssäsongen förlängas med upp till två månader. Smältvattnet från iskonerna rinner då ner allt eftersom till närliggande odlingar och bevattnar dem.
Snölabbet blir studieplats
– De artificiella glaciärerna på plats fungerar som förväntat, det vill säga de växer under vintermånaderna och smälter under våren och början av sommaren. Det finns emellertid utrymme att göra dem mer hållbara så att en del av isen överlever hela året och ny snö kan deponeras ovanpå så att strukturerna fortsätter att växa, berättar Anshuman Bhardwaj.
Forskarna kommer i Snölabbet på Luleå tekniska universitet, att studera specifikt snöns fysiska egenskaper i Ladakh, i syfte att kunna slå fast vilka tekniska strukturer som gör de konstgjorda glaciärerna mest hållbara och långvariga.