Läraren Maria Selin Fjällström berättar om vilka hedersrelaterade problem eleverna brottas med. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Luleåläraren möter dagligen elever som drabbas av hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Maria Selin Fjällström vid vård- och omsorgsprogrammet möter dagligen elever i gymnasiebyn i Luleå, som drabbas av hedersförtryck. Hon menar att kunskapsnivån om hedersvåldet är för låg bland lärare.

Maria Selin Fjällström har utbildat sig i frågor som rör hedersvåld och förtryck, som engagerat henne under flera år. Hon har även skrivit rapporten ”Ungdomar, heder, oskuld och äktenskap” vid Högskolan Dalarna. Grunden i rapporten var ett antal djupintervjuer som hon gjorde med skolelever i Luleå.

”Vi har lång erfarenhet av att arbeta med utlandsfödda. Det vi däremot inte är riktigt förberedda på är den hederskultur och de tankar kring flickor-pojkar som många av våra nya elever har”, skrev hon i rapporten som kom ut 2015.

Vad kom du fram till i rapporten?

– Den stora skillnaden kom i frågorna om oskuld. Vi ställde exempelvis frågan om det är viktigt för dig, din familj och den du ska gifta dig med om du är oskuld. Det var stora skillnader mellan den som var utlandsfödd och svenskfödd. För de utlandsfödda var det väldigt viktigt för dem själva, familjen och partnern att de var oskulder, säger läraren Maria Selin Fjällström.

Anser att kunskapsnivån bland lärare är låg

Sedan rapporten kom ut har hon fortsatt arbeta mot hedersvåld och förtryck som en del skolelever drabbas av.

– Jag träffar ju många elever med rötterna i Mellanöstern och vi har kommit en bra bit på vägen genom att några av oss lärare utbildat oss i de här frågorna. Men det finns mycket kvar att göra och då pratar jag främst om utbildning. Generellt sett är kunskapsnivån bland lärare låg när det gäller hedersvåld.

Förtryck och våld gäller båda könen

Tillvaron med hedersvåld eller förtryck kan skilja sig mycket mellan olika individer och både tjejer och killar kan brottas med de här problemen, enligt Maria Selin Fjällström.

– Ibland försvinner tjejer från skolan då de varit tvungna att lämna kommunen på grund av att de hamnat i konflikt med sina familjer. En del kanske inte själva lever mitt i det, men har människor runt omkring sig som gör det.

I videon ovan hör du läraren berätta mer om vilka hedersrelaterade problem eleverna brottas med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.