Magnus Carleborg, kommunpolis i Luleå, framför en polisbuss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här ska du göra innan tjuven är framme – Luleåpolisens Magnus Carleborg berättar vad ska tänka på när inbrotten och stölderna ökar. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Polisen i Luleå tvingas lämna tillbaka stöldgods till tjuvar

Publicerad

Höstmörkret är här och inbrotten och stölderna ökar. Vi har träffat Luelåpolisen Magnus Carleborg som tipsar om hur du ska agera i dessa tider – och ett enkelt drag bör du lösa redan idag.

Polisens förutsättningar för att klara upp inbrott och stölder ökar avsevärt beroende på vilka åtgärder målsägarna vidtagit innan.

Gällande cykelstölder är det av yttersta vikt att du har fotat ramnumret.

– Vi hittar mycket gods som vi inte kan härleda. Om vi inte vet vem som äger sakerna hjälper det inte ens om vi griper gärningsmannen. I värsta fall får vi lämna tillbaka godset till tjuven, säger Magnus Carleborg.

Polisen rapporterar att över 60 inbrott har registrerats i Luleå i år.

– Men vi vet också att många inte har anmälts. Vi behöver samarbete. Man kan inte förvänta sig att vi ska lösa brott om de inte rapporteras och om ingen information ges om att de hittade föremålen, säger Carleborg.

I klippet får du råd på vad du ska tänka på i inbrottstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.