Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen vet nånting” – se vad både Luleås kommunalråd och öborna tycker efter mötet på Sandön. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Luleås kommunalråd besökte oroliga Sandöbor: ”Kommer se mer av den här typen av konflikter”

Publicerad

På Sandön i Luleå skärgård är de boende oroliga för framtiden när hamnen och industrierna på andra sidan älven ska växa. Nu har Luleås kommunalråd besökt öborna – men frågorna kvarstår.

– Vi vet fortfarande inte ett skit, säger Sandöbon Håkan Bergström.

Först stängdes småbåtshamnen i Strömören – öbornas förbindelse med fastlandet – och sedan fick Sandöborna information om att bullret från Luleå hamn kommer att öka.

Industrisatsningar i Luleå har gjort att öborna känner oro inför framtiden, och osäkerhet ifall de ens kommer kunna bo kvar.

Industriboomen i norr

Kommunalråd i möte med öbor

Därför bjöd de in Luleås två socialdemokratiska kommunalråd för ett möte, som de accepterade.

– Det var starkt gjort av dem. De har en stor förståelse ändå för den problematik vi har här ute, säger Håkan Bergström, Sandön.

Kommer Luleå få se mer av den här typen av konflikter?

– Hela Norrbotten kommer få se mer av den här typen av konflikter. Det som händer nu är att vi står inför en väldigt snabb utveckling, säger Carina Sammeli (S).

Fortsatt oro bland boende

De fastboende på Sandön har nyligen fått veta att de kommer kunna fortsätta nyttja småbåtshamnen i Strömören, vilket dock kan ändras med kort varsel.

Trots det och att kommunalråden nu varit på besök kvarstår oron och frågorna – se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet