Stockholm, Karlstad, och Karlskrona har sagt upp sina Kina-avtal, bland annat för att landet anses vara en diktatur. Men Socialdemokraterna i Luleå kommun drev i dag igenom en femårig förlängning av sitt avtal.
”Högst relevanta frågor”
Miljöpartiet var ett av de partier som gick emot beslutet och gruppledare Jan Nyberg är mycket kritisk.
– Det kan finnas stora IT-risker som egentligen måste utredas. Det råder oklarherter huvudvida Kinas personal i Luleå har tillgång till kommunens IT-system, säger han.
Jan Nyberg har ställt frågor om IT-säkerheten till Luleå kommuns säkerhetsansvariga.
– Jag fick till svar att våra frågor är högst relevanta och därför borde frågan ha utretts innan beslutet drevs igenom. Vi kan vara lite aningslösa när vi umgås med de stora och starka och vi måste i alla fall kontrollera att v i inte varit det i det här fallet, säger Jan Nyberg.
”Vi går vidare”
Men kommunalrådet Niklas Nordström (S) ger inte mycket för det argumentet.
– Vi ska vara aktsamma med att dra i larmklockorna. Vi vet att det inte finns någon IT-säkerhetsrisk med det här. Institutets lärare har tillgång till elevlistorna och de handlingarna är publika för vem som helst, säger han.
Institutets lärare är inte anställda av Luleå kommun, utan av kinesiska staten.
– Men det betyder inte att de per definition är utsända för att indoktrinera det svenska folket i någon riktning, säger Niklas Nordström och fortsätter:
– Så vi går vidare med det här avtalet. Vi vet att Kina är en diktatur, men det viktiga för oss är att våra ungdomar ska få en chans att lära sig kinesiska, säger han.