• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Älvsbyns kommun väljer att inte gå vidare med en anmälan för att utreda eventuella tjänstefel. Foto: SVT

LVU-härvan: Älvsbyn kommun kommer inte polisanmäla

Uppdaterad
Publicerad

Älvsbyns kommun väljer att inte gå vidare med en anmälan för att utreda eventuella tjänstefel – trots rekommendationen från utredaren som granskat handläggningen av LVU-fallet.

En arbetsrättslig utredare, som granskat handläggningen av de tre omhändertagna barnen i Älvsbyn, rekommenderade kommunen att göra en polisanmälan då bristerna var så pass allvarliga.

Men kommunen inte att utreda eventuella tjänstefel. Den sammantagna bilden är att ansvaret finns på flera nivåer i organisationen än hos enskilda medarbetare eller beslutsfattare.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

– Ansvaret finns på flera nivåer i organisationen men kan sammanfattas med att förutsättningarna för att göra ett bra jobb för enskilda medarbetare har saknats, säger kommunchefen Anna Lindberg.

Hon menar att de organisatoriska förutsättningarna har inte varit tillräckliga. Alltså att en stor enhet med flera uppdrag, många medarbetare, stor personalomsättning inte har möjliggjort ett nära ledarskap.

”Det är en början”

Förhoppningen är att en omorganisation där enheten delas upp i tre ska skapa förutsättningar för ett nära ledarskap.

– Det är en början, men fortsatta förändringar krävs. Vi ska ha en rättssäker handläggning av ärenden som rör barn och unga i Älvsbyns kommun.

Socialchefen har fått i uppdrag att utveckla vidare verksamheten kring barn och unga. Flera socionomkonsulter används i dag för att säkerställa verksamheten, men ambitionen är att minska detta beroende.

Andra åtgärder som vidtas är att se till att kvalitets- och ledningssystemet ger nödvändigt stöd för en rättssäker handläggning.

– Min förhoppning är att vi nu kan jobba vidare och framåt för en bra verksamhet, säger Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet