Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”2,5 år har besannats” – hör moderaten Eva Alrikssons tankar om utredningen som pekar på flera brister i socialtjänstens LVU-hantering i Gällivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

M-politikern om LVU-härvan i Gällivare: Kritiken har besannats

Publicerad

Eva Alriksson (M) har varit drivande mot socialtjänstens LVU-hantering i Gällivare. Hon välkomnar den externa utredning som presenterar flera brister och menar att det bekräftar hennes bild.

Förra veckan presenterades delar av LVU-utredningen i Gällivare som är gjord av Anna-Riika Törrönen och Eric Hietala.

Moderata kommunpolitikern Eva Alriksson ser slutsatserna i den utredningen som en bekräftelse på att socialtjänsten, samt nämnden, har gjort stora fel.

LVU-härvan i Gällivare

– Från det att man har utfört ett LVU-omhändertagande har man redan från börjat gjort fel. De här myndighetsbesluten har tagits felaktigt.

LVU-demonstrationen

I Gällivare har demonstrationer hållits utanför kommunhuset mot socialtjänsten och där var Eva Alriksson en av frontfigurerna.

– Föräldrar har inte fått samtal med socialtjänsten. Man har haft ytterst få utredande samtal med föräldrarna och det har inte gjorts i samband med omhändertagande. Det var grunden i demonstrationerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet