SVT Nyheter Norrbotten har undersökt den inre demokratin i de partier som representeras i den stormiga regionpolitiken. Och det visar sig att alla partier utom socialdemokraterna accepterar att enskilda politiker går emot partilinjen – om de anmäler det i förväg.
Måste bekänna färg
Miljöpartiet och Centerpartiet vill dock att alla eventuella kandidaterna ska bekänna färg innan de sätts upp på valsedeln.
” Jag kommer i det politiska arbetet att verka för centerns grundläggande värderingar som de uttrycks i idéprogrammet ”En hållbar framtid” och står bakom den valplattform som kretsen/distriktet antagit.”
”Om jag har någon avvikande åsikt kommer jag att meddela detta till nominerings-valkommittén innan valsedeln fastställs”, skriver Centern i sin kandidatförsäkran.
” Det kan resultera i att valberedningen eller medlemmarna kommer till en annan slutsats och inte ger personen i fråga sitt förtroende”, skriver distriktsordförande Annika Eriksson (MP).
”Gå hem!”
Men Socialdemokraterna går alltså längre än så.
”När ett beslut har fattats gäller majoritetens uppfattning. Beslut som fattats i gruppen ska respekteras.”
”Jag kan då som en utväg välja att avstå från att delta vid landstingsfullmäktige där beslut i frågan fattas.”
– Det är så det står i kandidatförsäkringen. Om man inte håller med partiet så ska man gå hem eller åtminstone hålla tyst, säger kirunapolitikern och ledamoten Sten Nyhlén (S) som gått emot sitt partiet tre gånger under mandatperioden.'
– Jag har kämpat för Kiruna sjukhus och kört på det jag trott på och det har inte varit populärt i regionledningen, men jag ångrar ingenting.
”Som en fotbollsmatch”
Regionledamoten och vice gruppledaren Agneta Lipkin (S) från Kalix valde att följa partiets interna regler när det var aktuellt med nedskärningarna vid Kalix sjukhus.
– Om det inte finns möjlighet för mig att säga något annat så måste jag i sådana fall åka hem och låta en ersättare kliva in i mitt ställe och det gjorde jag.
Hur känns det?
– Det känns inte alltid bra eftersom man brinner för vissa saker och tycker att en del borde förändras, säger hon.
Regionrådet Anders Öberg menar de skriftliga reglerna är en nödvändighet för att styra regionen.
– Jag tycker att man kan jämföra det med ett fotbollslag. Om vi vill göra mål och se resultat så gäller det att vi spelar med alla spelare åt samma håll och mot samma mål. Då kommer det att bli resultat i form av utveckling, säger han.
Ett högt pris
Inför nästa mandatperiod har Sten Nyhlén fått betala priset för att ha gått emot partilinjen – han finns inte med på partiets valsedel längre.
– Jag är inte ens med på baksidan av valsedeln. De var väl rädda för att jag skulle kryssa upp mig, säger han.
Och Agneta Lipkin hoppar självmant av och ställer inte upp för omval den här mandatperioden.
Enligt henne beror det ”på flera olika saker”.