Torneälven och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari om ett av Europas största miljöprojekt, och hennes känga till våtmarks-aktivsterna. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Mångmiljonprojekt ska återställa vattendrag och våtmarker i Torneälven

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Europas största återställningsprojekt pågår i norra Sverige och Finland. Våtmarker och nästan 10 mil vattendrag i Torneälvens biflöden ska återfå sin forna glans efter att ha påverkats negativt av mänsklig aktivitet.

Under torsdagen var bland annat ministrar från Sverige och Finland och H.M. Konungen på plats vid Kattilakoskis strand för att lära sig mer om vattendrag och våtmarker genom projektet Triwa life.

Torneälven har historiskt använts för timmerflottning och det har haft en negativ inverkan på omgivningen.

– Det är ett otroligt stort projekt att återställa miljön på både svenska och finska sidan, säger projektledaren Sofia Perä.

399 hinder ska bort

Det stora naturvårdsprojektet är EU-finansierat och har 21 miljoner euro i budget. Målet med projektet är att miljöåterställa nästan 100 kilometer vattendrag, ta bort 399 vandringshinder och restaurera 2 500 hektar våtmark.

På så sätt hoppas man kunna återskapa livsmiljöer för hotade arter och främja den biologiska mångfalden.

– Det finns växter och djur som bara lever i våtmarker, men det är också ett sätt att behålla vatten när det torkar eller ta upp vatten när det är mycket nederbörd. Det jämnar ut flödena i älven, säger Perä.

”Återställa mer natur”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet runt om i Sverige.

– Så vi kan återställa mer natur och se till att restaurera ekosystemen till det de än gång varit, säger hon.

Vy över våtmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ganska komplicerat” – projektledaren Sofia Perä, Triwa life, berättar hur det går till att återställa våtmarker och vattendrag. Foto: SVT

Projektet TRIWA

Projektnamnet Triwa life står för ”The Torne River International Watershed LIFE”.

Projektet finansieras med stöd av Europeiska unionens LIFE-program, Region Norrbotten, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda, Enontekiö, Kolari, Muonio, Tornio, Pello och Ylitornio kommuner.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.