• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Störst ökning av fetma bland kvinnor: ”Blivit mer stillasittande”

Uppdaterad
Publicerad

Män är fetast men störst ökning av övervikt och fetma sker bland unga och medelålders kvinnor i Norrbotten.

– Det är nog kopplat till vår livsstil, vi har blivit allt mer stillasittande, säger Margareta Eriksson, folkhälsostrateg.

Sedan flera år tillbaka har det rapporterats om att norrbottniska män blir allt mer överviktiga eller feta. Förekomsten av övervikt och fetma är fortfarande störst bland männen, men själva ökningen har varit störst bland kvinnorna.

Över hälften – 51 procent – av kvinnorna i länet räknas i dag som överviktiga eller feta, vilket betyder att de har ett BMI (body mass index) över 25. Därav räknas 18 procent, alltså nästan var femte kvinna i Norrbotten, som fet, vilket betyder att de har ett BMI över 30. Detta enligt enkäten ”Hälsa på lika villkor” av Region Norrbotten.

Fetma ökar bland unga och medelålders

Bland unga kvinnor, 16 till 29 år, och medelålders kvinnor, 45 till 64 år, har ökningen varit allra störst. Mellan 2006 till 2018 har andelen kvinnor med fetma gått från 15 till 18 procent. Folkhälsostrategen Margareta Eriksson berättar i klippet ovan vad några av anledningarna kan vara till att länets kvinnor blir allt större.

Handlingsplan för att förbättra folkhälsan

På Region Norrbotten antog man förra året en handlingsplan med 118 punkter för att försöka förbättra folkhälsan, då nästan hälften av alla norrbottningar är överviktiga eller feta.

– Bland annat har vi insatser med universitetet för att stimulera aktiva skoltransporter så att de kan cykla och gå till skolan i större utsträckning, säger folkhälsostrategen Margareta Eriksson.

Region Norrbotten har även ett samarbete med Norrbottens idrottsförbund.

– Det handlar om förbättrad mat vid sammankomster och arrangemang. Mycket är på gång för att jobba med dessa frågor. Men det regionen och sjukvården kan göra är bara en liten del.

Andelen med övervikt eller fetma bland kvinnor och män i Norrbotten

2018: 51 % av kvinnorna har fetma eller övervikt, varav 18 % har fetma.

2018: 60 % av männen har fetma eller övervikt, varav 19 % har fetma.

2006: Runt 42 % av kvinnorna har fetma eller övervikt, varav 15 % har fetma.

2006: 60 % av männen har fetma eller övervikt, varav 15 % har fetma.

(Ett BMI över 25 klassas som övervikt, BMI över 30 klassas som fetma)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.