I Matilda Wikströms hus finns barnbilder överallt. Men få av dem föreställer 2,5-åriga dottern Hanna. Matilda har helt enkelt inte kommit ihåg eller orkat dokumentera hennes första år i livet.
För när Hanna föddes släppte Matildas ryggbedövning i förtid och hon fick föda kejsarsnitt utan bedövning. Precis samma sak hade hänt sex år tidigare med hennes son Hjalmar.
Inför Hannas förlossning hade hon dock blivit lovad – den här gången ska bedövningen inte släppa.
– Men när de lyfter ut min dotter vrålar jag av smärta. De glömmer också visa att jag fick ett friskt barn. Det utbryter kaos i operationssalen. De skriker, jag skriker, jag slår mig själv i skallen och jag tänker att om jag slår nog hårt, så svimmar jag, säger Matilda Vikström.
”Smärtan kan inte beskrivas”
En annan läkare går förbi och hör Matildas skrik och hon får till slut smärtstillande som knappt biter. Enligt sjukvården är det sällan som en bedövning släpper under ett kejsarsnitt. Och om det sker ska smärtstillande och lugnande ges. Som sista alternativ ska patienten sövas. Enligt verksamhetschefen Per Marcusson på An/Op/IVA frågade man Matilda om hon ville bli sövd, men att hon då svarade nej.
– De säger att de frågade mig det. Men att jag skrek nej. Jag har inget minne av det. Det är väl klart jag hade velat bli sövd. Den smärtan ... går inte att beskriva. Någonting hände med mig, säger Matilda Vikström.
Inga kommentarer
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu Sunderby sjukhus på en rad punkter. Bland annat för att man inte tog tillvara på Matildas erfarenheter och bristande dokumentation i hennes journaler. Verksamhetschefen, Per Marcusson, på An/Op/IVA vill inte ge några kommentarer till SVT Nyheter Norrbotten. Men säger att han beklagar Matildas upplevelser. I ett yttrande till IVO skriver han dock att handläggningen var riktig, men att man hade kunnat överväga att ge Matilda en lokalbedövning och inte enbart smärtstillande.
Länschefen vid obstetrik och gynekologi, Anna Pohjanen, säger i sitt yttrande till IVO att Matildas skada bör i efterhand betraktas som en vårdskada. Även hon beklagar Matildas upplevelser.
Beroende av mobillarm
Om några dagar är det julafton och tre år har snart passerat sedan den traumatiska förlossningen. Matilda Vikström är fortfarande sjukskriven för bland annat post traumatiskt stressyndrom.
– Jag funkar inte. Än i dag har jag larm på vardagliga saker. Det finns inget som flyter på längre. Så det piper och plingar och kommer upp en text på mobilen om det handlar om att äta, byta blöja eller sova. Att inte minnas…det är så många år som är borta för mig och min familj.
Hon fortsätter:
– Det finns inga mirakelpiller som man får och sen blir allt bra. Det är jag som måste kämpa för deras misstag. Deras vardag rullar nog på som vanligt, medan min blev förstörd.